Linkovi

Drašković smatra da bi Kosovo moglo biti organizovano kao Južni Tirol


Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković odbacio je kao netačne pojedine informacije da je raspoloženje međunarodne zajednice da se Kosovu da nezavisnost.

Drašković tvrdi da nezavisnost ne bi mogla da bude tek tako sprovedena, čak i da postoji takvo raspoloženje, jer Povelja Ujedinjenih nacija zabranjuje nasilno formiranje suverenih država. Budućem statusu Kosova koji predlaže Beograd u formi više od autonomije, manje od nezavisnosti najbliži je model Južnog Tirola, u kojem austrijska većina ima praktični suverenitet, uz pozitivnu diskriminaciju italijanske manjine, rekao je Drašković i ocenio da bi pregovori o budućem statusu Kosova mogli da počnu do kraja godine i da ne bi mogli da budu završeni pre kraja 2006. godine. Upitan da li će biti dijaloga predsednika Srbije i Kosova Borisa Tadića i Ibrahima Rugove, Drašković je rekao da zvanični Beograd i međunarodna zajednica insistiraju na dijalogu, a da odbijanjem da razgovaraju Albanci zarađuju žute kartone.

U međuvremenu, premijer Kosova Bajram Kosumi izrazio je spremnost da pozove srpskog premijera Vojislava Koštunicu na sastanak o pitanjima tehničke prirode. Tim povodom direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić spremnost kosovskog premijera ocenjuje kao dobrodošlu.

XS
SM
MD
LG