Linkovi

Koko Šanel verovatno je najuticajnija žena u istoriji mode i jedna od njenih pravih ikona


Na izložbi je rad Koko Šanel, koja je preminula 1971. godina, predstavljen naspram radova Karla Lagerfelda koji je preuzeo kuću Šanel 1983. godine, udahnuo joj novi život, i obnovio uzbudljiv i smeo duh njenih početaka.

«Osnovna ideja ove izložbe je da se pokaže kako jedna modna kuća može da opstane gotovo čitav vek. U svetu mode nema drugog primera kuće koja je opstala 100 godina i ostala na vrhu mode i modnih trendova. Mislim da je to veoma interesantno. Možda je čak interesantnije od ličnosti same Koko Šanel to što je kuća Šanel bila dovoljno snažna da opstane i padne u prave ruke. Čak ne govorim o sebi nego o ljudima koji su vlasnici i menadžeri, i takva kombinacija je jedinstven slučaj u modnom svetu» kaže Karl Lagerfeld.

Izložba uključuje Šanel kostime koji su i danas sinonim jednostavne elegancije, prefinjene večernje haljine i kultnu «malu crnu haljinu» koju je Koko kreirala 20-ih godina prošlog veka kao obavezni element garderobe svake žene. Ta haljina postala je simbol Šanelovog jedinstvenog razumevanja modnih potreba savremene žene i novog života koji je počela da vodi u 20. veku. Proslavljajući otvaranje izložbe «Šanel» i ujedno odajući počast Karlu Lagerfeldu, Metropoliten je održao godišnju humanitarnu reviju Instituta za kostim, kojoj su prisustvovale brojne poznate ličnosti. Kopredsedavajući Instituta, glumica Nikol Kidman, Karl Lagerfeld i urednik Voga Ana Vintur pridružili su se stotinama gostiju na svečanom otvaranju izložbe. Svet glamura bio je očaravajući kao i uvek, uprkos sumornom vremenu. Medju gostima su bile zvezde poslovnog sveta kao što je Donald Tramp, predstavnici holivudske elite poput Ričarda Gira, Liama Nison i Nataše Ričardson, supermodel El Mekfirson, i pevači kao što su Ašer i Merilin Menson.

«Raduje me ovaj pokušaj da se stvori i obnovi uzbudjenje vremena kada su se umetnost i moda preklopili za vreme Salvadora Dalija i Elze Schiapareli, pokušaj da ljudi opet osećaju uzbudjenje kada treba da se obuku za izlazak» priča Merilin Menson.

«Veoma mlade devojke vole Šanel, kao što ga voli i društveni krem. Ta činjenica je fascinantna, a ja sam velika obožavateljka te kuće» kaže Karmen Elektra.

Otvaranju izložbe prisustvovale su i modne kraljice Donatela Versaći i Vera Vang i slavni kreator Tom Ford.

XS
SM
MD
LG