Linkovi

Ministri spoljnih poslova Evrope i Azije: Severna Koreja mora da razgovara 


Nuklearni program Severne Koreje bio je dominantna tema dvodnevnog skupa u japanskom gradu Kjotou, pošto je Koreja lansirala probni projektil i navodno izgleda kao da se priprema da izvrši prvi nuklearnu test. Ministri inostranih poslova 38 zemalja Azije i Evrope okončali su današnje susrete u Kjotu, pozivajući Burmu i severnu Koreju da ispune obećanja. Evropska Unija vrši pritisak na vojnu vlast u Burmi da primeni dugo očekivane demokratske reforme. Evropa i SAD, koji su Burmi uveli stroge sankcije, čak su zapretili da će bojkotovai sastanke Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije, ukoliko Burma naredne godine preuzme rotirajuću ulogu predsedavajućeg. Azijske zemlje koje se zalažu za saradnju, a ne sankcije, obavljale su konsultacije o tome kako da reše ovu situaciju. Ipak, na skupu u Kjotu, u petak su po prvi put obavljeni razgovori na ministarskom nivou između predstavnika burmanske vojske i Evropske unije. Komesar EU odnose sa inostranstvom, Benita Ferero-Valdner, rekla je za «Glas Amerike» da je to samo po sebi pozitivno.

«Sama činjenica da je došlo do ovog sastanka… i da smo mogli da prenesemo našu poruku, po meni je, korak napred.»

Međutim, dominantna tema ipak je bilo nuklearno naoružanje Severne Koreje u svetlu testiranja projektila ove nedelje i nezvaničnih izveštaja da se priprema da obavi prvu nuklearnu probu. Ministar spoljnih poslova Južne Koreje, Ban Ki-Mun govorio je na kraju skupa.

«Znači situacija je u ovom trenutku zabrinjavajuća i ozbiljna. Mnogi ministri izrazili su mišljenje da i dalje ima prostora za pregovore.»

Ministri su odlučno apelovali na Severnu Koreju da donese stratešku odluku, de-nuklearizuje Korejsko poluostrvo i bez odlaganja se vrati pregovorima. Inače, Severna Koreja bojkotovala je pregovore sa Kinom, Južnom Korejom, Rusijom, Japanom i SAD još od juna, a Japan i Sjedinjene Države nekoliko puta su ponovili da će razmotriti obraćanje Savetu bezbednosti UN, i tražiti da preduzme mere, ukoliko Severna Koreja ne nastavi pregovore. Severna Koreja insistira na obimnoj pomoći i posebnim bezbednosnim garancijama, pre nego što pristane da se odrekne nuklearnog materijala.

XS
SM
MD
LG