Linkovi

Buš: Amerika traži demokratiju na Bliskom istoku


U govoru povodom godišnjice završetka drugog svetskog rata u Evropi, predsednik Buš je istakao da Amerika traži demokratiju na Bliskom istoku iz istog razloga zbog kojeg je godinama radila na razvoju demokratije u Evropi jer je, kako je rekao, sloboda jedini pouzdani put ka miru.

“Ukoliko Bliski istok nastavi da ključa u nezadovoljstvu i ozlojeđenosti i beznađu, zahvaćen ciklusom ugnjetavanja i radikalizma, stvoriće još drskiji i razorniji terorizam. Ali ako ljudi u tom regionu steknu pravo da samoupravljaju i nadom zamene mržnju, biće ojačana bezbednost svih slobodnih nacija.”

Predsednik Buš je rekao da svi koji rade na uspostavljanju mira na Bliskom istoku, neće ponoviti greške prethodnih naraštaja, neće udovoljavati tiraniji ili je pravdati i žrtvovati slobodu u - kako se izrazio - “uzaludnom traganju za stabilnošću”. Američki predsednik je rekao da postoji razlog za optimizam u regionu, s obzirom da se - kako se izrazio - “vladavina straha” povlači pred nadom u promenu i u Avganistanu i u Iraku. S obzirom na izbore koji treba da počnu do kraja meseca u Libanu, rekao je predsednik, glasanje mora da se obavi bez spoljnog uticaja. U Egiptu, ovogodišnji predsednički izbori bi trebalo da imaju međunarodne posmatrače i pravila koja omogućavaju pravu kampanju. U cilju širenja demokratije po Bliskom istoku, rekao je predsednik, odvažni reformatori zaslužuju više od pohvale.

“Dužnost već uspostavljenih demokratija je da pomognu demokratijama koje se tek pomaljaju na širem Bliskom istoku. Njima je naša pomoć potrebna, jer sloboda ima smrtne neprijatelje u tom regionu, ljude koji slave ubijanje, potpiruju samoubistva i žude za apsolutnom moći. Pomažući demokratske tranzicije, izolovaćemo snage mržnje i terora i pobediti ih pre nego što prošire nasilje.”

Kao i u drugim delovima sveta, rekao je američki predsednik, uspešne demokratije na širem prostoru Bliskog istoka moraju da premoste stare rasne i verske podele, jer - kako je zaključio - demokratija je jedina sila koja to može da postigne.

XS
SM
MD
LG