Linkovi

Obeležavanje 60. godišnjice okončanja Drugog svetskog rata u Evropi


Predsednik Džordž Buš nalazi se u Moskvi, gde dan uoči proslave 60. godišnjice okončanja Drugog svetskog rata u Evropi, vodi razgovare sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ruski predsednik zaželeo je dobrodošlicu američkom predsedniku u svojoj rezidenciji van Moskve. Kako javljaju mediji, predsednik Buš je zahvalio svom ruskom partneru na naporima u rešavanju spornih pitanja na Bliskom Istoku i Iraknu, ističući: “zajedno možemo postići mnogo toga”. Putin je rekao da on i njegov američki gost treba takođe da razgovaraju o pitanjima bezbednosti i energetike.

Dvojica državnika nisu pominjali stanje demokratije u Rusiji. Međutim, državni sekretar Kondoliza Rajs je istakla da je to važno pitanje na današnjem dnevnom redu. U intervjuu američkoj televizijskoj mreži CBS, ruski predsednik je pak rekao da se američki sistem ne može izvoziti i da demokratija treba da bude plod unutrašnjeg društvenog razvoja.

Susret Buša i Putina održan je pred sutrašnju centralnu svečanost obeležavanja 60-godišnjice okončanja Drugog svetskog rata na Crvenom trgu u Moskvi. Okončanje Drugog svetskog rata obeleženo je danas širom Evrope. Odlikovani veterani okupili su se na železničkoj stanici Belorusija u Moskvi gde je insceniran povratak pobedničih sovjetskih trupa pre 60 godina. Veterani su se potom uputili do tradicionalnog sastajališta ispred Teatra Boljšoj, gde je predsednik Putin održao svečani govor.

U Parizu predsednik Žak Širak je obeležio današnji dan svečanim polaganjem venca. To isto je učinio princ Čarls u Londonu. U međuvremenu, oko tri hiljade neonacista okupilo sa danas u Berlinu protestujući kako to nazivaju protiv “kulta krivice” nametnute Nemačkoj posle Drugog svetskog rata. Otkazali su planirani marš pošto je policija podigla barikade da bi ih odvojila od nekoliko hiljada protiv-demonstranata. U govoru u parlamentu nemački predsednik Horst Keler odao je poštu žrtvama nacizma ističući da su nacisti osramotili zemlju.

Šest osoba je jutros uhapšeno u Mastrihtu u Holandiji u trenutku kada su pokušale da se probiju kroz bezbednosni kordon oko hotela u kojem je odseo američki predsednik Džordž Buš. Prema navodima predstavnika uhapšenih, aktivisti koji sebe nazivaju civilnim inspektorima, želeli su da pregledaju opremu pomoću koje američki predsednik Džordž Buš može da aktivira nuklearno oružje. Juče se takođe oko hiljadu demonstranata okupilo ispred američke ambasade u Amsterdamu protestujući protiv rata u Iraku.

Nemački kancelar Gerhard Šreder, iskoristio je 60. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata da se izvini ruskom narodu zbog patnje koju je pretrpeo od strane nacističke Nemačke. Po Šrederovim rečima nijedna zemlja nije platila tako visoku cenu za pobedu nad Hitlerom kao bivši Sovjetski Savez. Šrederov komentar objavljen je u današnjem izdanjuju ruskog lista “Komsomolska pravda”. Pomirenje Nemačke sa svojim istočnim susedima, uprkos užasima svetskog rata i Hladnog rata -- predstavlja jedno od čuda u evropskoj istoriji, istakao je takođe nemački kancelar Šreder.

XS
SM
MD
LG