Linkovi

Irački pobunjenici prilagođavaju svoje napade promenjenoj taktici


General-major Džefri Sorenson iz armijskog ureda za nabavku opreme, rekao je na pretresu u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa da su tokom poslednjih godinu i po dana koalicione snage preduzimale pojačane mere zaštite od napada, a pobunjenička strana nastojala da se tome što bolje prilagodi:

“Mi svakako možemo da kažemo da je neprijatelj prilagodljiv, inteligentan, da uči i da je u tome inovativan. I nama je veoma jasno da on prati način na koji sprovodimo operacije, da nastoji da nauči o tome što više i upotrebi to znanje u trenutku kada smatra da smo najslabiji”.

Po rečima generala Sorensona eksplozivne naprave postavljene na putu, koje su uzrokovale polovinu američkih žrtava u Iraku, sada su većih dimenzija, pošto je američka vojska počela da upotrebljava snažnija oklopna vozila. Takođe je naveo da su, kada su koalicione snage počele radio talasima da blokiraju signale za aktiviranje eksploziva, pobunjenici prešli na aktiviranje eksplozivnih naprava putem žice. Američke snage stoga koriste više načina da zaštite trupe od tih bombi, uključujući bespilotne letelice i radijske predajnike sa kojih posmatraju posebno opasne oblasti. U svemu toma je posebno važna obuka, rekao je američki general.

“Glavni način za utvrđivanje bilo kakve anomalije na terenu su naši vojnici i marinci koji patroliraju pešice ili u vozilima. Oni su očigledno najbolji tragači. Mi nastojima da im pružimo najbolje informacije, obučimo ih na najbolji, najsavremeniji način za taj zadatak, tako da dobro upoznaju okruženje u kojem dejstvuju i neprijatelja protiv kojeg se bore”.

Jedan od generala koji je takođe svedočio na pretresu u Kongresu rekao je da se do sada najkorisnijim instrumentom u Iraku pokazao jednostavni durbin na pušci, pomoću kojeg vojnici mogu da izvide teren odnosno uoče i sitne predmete poput žica uredjaja za detonaciju bombi. Generali su takođe izvestili Kongres o tekućem programu Pentagona za poboljšanje otpornosti oklopa na svim vozilima u Iraku i Avganistanu. Neki članovi Kongresa i dalje su nezadovoljni zbog toga što američki vojnici ginu u vozilima bez takvog ojačanih oklopa. Medjutim, prisutni generali su isticali da je svim vozilima kojima je to potrebno obezbeđen odgovarajući oklop, i da Pentagon razvija nove zaštitne sisteme, vodeći računa da pri tom ne bude smanjena borbena efikasnost.

XS
SM
MD
LG