Linkovi

Grupa američkih zakonodavaca udruženim snagama je na Kapitol hilu formirala kokus Evropske unije


Na svečanosti su se okupili političari, zakonodavci, diplomate i predstavnici medija, a medju počasnim gostima je bio i visoki predstavnik EU za inostranu politiku i bezbednost, Havijer Solana. On je ukazao da je svet bezbedniji i bolji kad god Amerikanci i Evropljani saradjuju, i kao primer naveo zajedničku operaciju na Kosovu. Danas EU može da posluži kao primer miroljubive regionalne transformacije, ukazao je Solana dodavši:

“Kad govorimo o promenama u društvu ili čak o promenama režima, pogledajte na Evropsku uniju koja je nastala udruživanjem šačice zemalja da bi sada imala čak 25 zemalja članica od kojih je barem 10 dugo vremena živelo lišeno sloboda koje uživa danas. Te zemlje su uložile ogroman napor jer znaju da je EU kao magnet koji privlači i koji je vredan truda. Zahvaljujući tom magnetu društva su se transformisala na miroljubiv način, povećan je standard života, porodice su se pomirile. A to je nešto što moramo da očuvamo.”

Jedan od inicijatora kokusa, članica kongresa Džoen Dejvis, izjavila je da je tokom susreta sa evropskim liderima shvatila da su mnogi problemi Evrope i Amerike isti mada ih dve strane ponekad rešavaju na različite načine.

“Mi ne moramo uvek da se složimo ali ključ je u komunikaciji. Nadam se da će se preko ovog kokusa Kongres bolje upoznati sa Evropskom unijom i njenim operacijama tako da to znanje ne mora nužno da bude ograničeno samo na članove odbora za inostrane poslove.”

Kopredsedavajući kokusa, kongresmen Ron Kajnd, izjavio je da se interesovanje za odnose sa Evropom povećalo medju kongresmenima iz obe stranke.

“Uprkos razlikama koje su potencirane poslednjih godina, shvaćeno je da nas mnogo više toga spaja nego što nas razdvaja -- od podrške demokratskom uredjenju preko poštovanja ljudskih prava i verske tolerancije, do obezbedjenja prava žena i suočavanja sa istinskim globalnim izazovima.”

Kongresmen Kajnd je dodao da bi glavna uloga kokusa trebalo da bude delotvorna komunikacija izmedju Amerike i Evrope. Američki ambasador u EU, Rokvel Šnobel, primetio je da prosečni Amerikanci vrlo malo znaju o EU uprkos tome što su odnosi Amerike sa Unijom i dalje na vrhu prioriteta zvaničnog Vašingtona. Ambasador EU u SAD, Džon Braton, izrazio je posebno zadovoljstvo što je kokus formiran u nedelji tokom koje se obeležava godišnjica završetka drugog svetskog rata u Evropi.

“Mislim da je ta simbolika vrlo važna jer ukazuje na suštinu onoga što Evropska unija jeste. Evropska unija je mirovni proces, proces koji miri narode u delu sveta koji je izazvao više ratova nego bilo koji drugi deo planete. To nije pomirenje zasnovano na pobožnim deklaracijama, već na medjusobnoj zavisnosti koja znači da prosperitet svakog evropskog stanovnika zavisi od prosperiteta svih drugih Evropljana.”

Ambasador Braton je dodao da je za Ameriku i Evropu važno da ne zaborave da je Evropska unija nastala u velikoj meri zahvaljujući američkoj inicijativi. Vreme je, dodao je on, da Amerika prizna očinstvo nad tom institucijom. Kokus, u kojem je 25 kongresmena, nastao je zahvaljujući inicijativi grupe zakonodavaca i institucija koje se bave inostranom politikom, posebno Centra za transatlantske odnose pri univerzitetu Džons Hopkins i Američkog konzorcijuma za evropske studije.

XS
SM
MD
LG