Linkovi

Današnji dan sećanja na Holokaust sa posebnom pažnjom se beleži u Izraelu


Širom Izraela, Dan Holokasta obeležen je, pored ostalog, oglašavanjem sirena i dvominutnim ćutanjem u znak sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih tokom Drugog svetskog rata u nacističkoj Nemačkoj i drugde u Evropi.

Saobraćaj je bio zaustavljen dok su Izraelci izašli iz svojih vozila da bi odali poštu postradalima. Glavne radio i televizijske emisije bile su posvećene današnjem danu dok su mesta za zabavu bila zatvorena. Glavna komemorativna svečanost održana je u Memorijalnom muzeju Jad Vašem u Jerusalimu.

Šest baklji, koje su zapalili preživeli Holokausta, upaljeno je u znak sećanja na šest miliona žrtava, dok je u pozadini recitovana tužna jevrejska molitva “Bog pun milosorđa”. Izraelski pop pevač Sarit Hadad pevao je emotivnu pesmu “Šmah Jisrael” odnosno “Čuj Izraele”.

Komemorativne svečanosti održane su i u školama, na vojnim bazama i u parlamentu, gde su čitana imena ubijenih. Osnivanje države Izrael predstavljalo je odgovor na Holokaust, rekao je izraelski premijer Arijel Šaron. ”Jevrejski narod je naučio svoju lekciju”, ukazao je Šaron. “Jevreji više nikada neće biti bez svoje domovine i odbrane - nikada više”, rekao je izraelski premijer.

XS
SM
MD
LG