Linkovi

Izveštaj o kontinuiranom padu tiraža tradicionalnih američkih listova


Danas, medjutim, većina Amerikanaca vesti saznaje preko radija i televizije – a kada čitaju novina sve veći broj njih ih čita na Internetu. Saradnica Glasa Amerike Mora Fareli pripremila je izveštaj o kontinuiranom padu tiraža tradicionalnih američkih listova – i tome šta njihovi izdavači preduzimaju da to spreče. Ukupni tiraž 814 najvećih američkih listova pao je blizu 2 procenta u samo šest meseci od oktobra 2004 do marta 2005. To su podaci Biroa za praćenje tiraža, neprofitne organizacije koja prati broj plaćenih pretplata na novine u SAD. Skot Althaus predaje komunikacije na Univerzitetu Ilinoisa, Urbana-Šempejn. On kaže da je pad tiraža novina u Americi stara i dobro poznata priča.

«Od sredine 19. veka do 30-ih godina 20. veka tiraž novina u Americi je rastao. Ali onda je počeo da pada 40-ih uporedo sa usponom radija, a kada se na sceni pojavila i televizija 50-ih a naročito 60-ih godina, taj pad je bio još oštriji».

Medjutim, novinski tiraži nastavljaju da padaju protekle dve decenije iako radio i televizija više nisu nove vrste medija. Uzrok su neki novi činioci, medju kojima je i Internet. Ljudi koji čitaju novine preko Interneta ne računaju se u formalne podatke o tiražu zato što oni ne vide mnoštov oglasa koji se pojavljuju u štampanim izdanjima – a podaci o tiražima pre svega su bitni zbog novca od reklama. Treba razmotriti i efekat novog federalnog zakona protiv telemarketinga. Usvojen 2003, on dozvoljava ljudima da zabrane prodavcima da ih kontaktiraju telefonom. Džon Mari, potpredsednik odeljenja za marketing tiraža Novinske asocijacije Amerike kaže da je zakon naneo težak udarac izdavačima.

«Telemarketing je najpopularnija forma prodaje pretplate na novine, tako da je izdavačima postalo sve teže da nadju nove pretplatnike i zato novine sada užurbano menjaju svoje strategije marketinga.»

XS
SM
MD
LG