Linkovi

Objavljen prvi mogući dizajn novog šatla


Američka štampa objavila je nacrt jedne od mogućih budućih američkih svemirskih letelica za višekratnu upotrebu, koja bi trebalo da zameni sadašnje raketoplane tipa šatl.

Na oglas NASE o prikupljanju ponuda za izgradnju nove generacije istraživačkih letelica sa ljudskom posadom, odazvale su se dve velike američke korporacije Lokid Martin i Nortrop Graman. NASA je kao najvažniji zahtev postavila osiguravanje bezbednosti posade u svim fazama misije. Objavljeni Lokidov koncept sastoji se iz tri zasebna dela - pogonskog modula, modula za korisni teret i modula za posadu. Pogonski i teretni modul lansirali bi se odvojeno od modula za posadu i spajali tek u orbiti. Zajedno bili bi dugački oko 20 metara i teški 40 tona.

Modul za posadu bio bi sagradjen od titanijuma presvučenog specijalnim termičkim izolatorom na bazi ugljenika, šest astronauta služila bi kao kapsula za spasavanje. Interesantno je da je Lokid Martin napustio koncept raketoplana i vratio se staroj ideji spuštanja kapsule na zemlju ili vodu, uz pomoć padobrana i jastuka za oblažavanje udara. Specijalna pažnja bila bi posvećena sposobnosti modula da proizvodi energiju kao i dijagnostičkim sistemima za rano otkrivanje svih vrsta kvarova. Odluka o novoj letelici biće doneta 2008., a prvi let predvidja se za 2014. godinu.

XS
SM
MD
LG