Linkovi

Alvaro Gil-Robles: Još uvek se ne zna sudbina za 1207 lica od kojih je 800 nestalo tokom akcija "Oluja " i "Bljesak" 1995.


Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope, Alvaro Gil-Robles, prezentovao je izvještaj Komitetu ministara, u kojem ukazuje na još uvijek oštar problem povratka Srba u Hrvatsku- njihov povratak teče sporo, često obeshrabrivan od strane lokalnih vlasti- još uvijek je cesta pojava bespravnog koristenja korištenja srpske imovine, a napori povratnika na obnovi su nerijetko meta vandala.

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava ukazuje da je još uvijek oko 200 hiljada izbjeglih ostalo daleko od svojih domova- najčešće u Srbiji i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini- najčešći razlozi njihovom odbijanju da se vrate kući su problemi sa povratom imovine, strah od promjena koje su se tamo u medjuvremenu desile- moguće disktiminacije ili optužbi za ratne zločine.

Alvaro Gil-Robles u svom izvještaju, koji se, sem Komiteta ministara, našao i pred Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope, ukazuje na još uvijek postojeću praksu korištenja srpske imovine od strane , najčešće, Hrvata koji su izbjegli iz susjedne BiH...vlast je omogućila "legalizaciju" takve prakse, ne osporavajući pravo stvarnih vlasnika, te tražeći za one koji trenutno uživaju tudju imovinu' alternativna rješenja". Medjutim, pored toga, čak i ilegalno korištenje srpske imovine je prepoznato od strane hrvatskih vlasti- nerijetko se, tako, od povratnika Srba traži naknada za sva eventualna ulaganja koja su "ilegalci" imali na njihovoj imovini. U odredjenom broju slučajeva, povratnici moraju "iz temelja" renovirati ono što su zatekli od svojih kuća. Neki od njih su u tom poslu meta vandalizma- prema monitoringu OEBS-a, na koji se poziva izvještaj, oko 20 posto povratnika se suočava sa uništavanjem tek obavljenih opravki.

Pitanje nestalih još uvijek je posebno osjetljiva tema- iako je formirana nacionalna komisija za nestale, još uvijek se ne zna sudbina za 1207 lica, od kojih je 800 nestalo tokom akcija "oluja " i "Bljesak" 1995. godine. Zbog svega navedenog , komesar Alvaro Gil-Robles, odajući priznanje Hrvatskoj za učinjeni progres na polju poštivanja ljudskih prava u proteklih deset godina, ipak upozorava da što prije vlast na svim nivoima mora stvoriti prostor za nesmetan i uspješan povratak izbjeglica u njihove domove i na njihove posjede...

XS
SM
MD
LG