Linkovi

Podgorica traži da njeni kadrovi preuzmu funkcije ministara spoljnih poslova i odbrane SCG


Prijem SCG u Partnerstvo za mir prema skraćenoj proceduri mogao bi imati za cilj izlaženje u susret srpskim političkim opcijama u vezi sa očuvanjem državne zajednice, ocjenjuje se u Crnoj Gori.

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković smatra da bi u Ministarstvu spoljnih poslova državne zajednice što prije bi trebalo da dođe do rotacije, jer ministar Vuk Drašković, u međunarodnim kontaktima, iznosi stavove koji nijesu usaglašeni između država članica. Savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore general Blagoje Grahovac ocijenio je da bi prijem Srbije i Crne Gore u program Partnerstvo za mir prema skrećenom postupku, kako je to u Briselu predložio ministar Vuk Drašković, bio veoma rizičan.

“SCG nema sudstvo i sistem bezbjednosti, niti telekomunikacionu i finansijsku infrastrukturu. Zato bi prijem ovakve institucije kao što je državna zajednica bio kamen o vratu kako njenim, tako i institucijama NATO-a”, kazao je Grahovac.

On smatra da zajednica SCG, zbog neispunjavanja brojnih obaveza prema međunarodnim organizacijama prevashodno Haškom tribunalu, toka reforme i sistema odbrane u kojem se ne zna kako će izgledati buduća vojska, ne može biti primljena u Partnerstvo.

Naglašavajući da šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković iznosi stavove koji nisu usaglašeni sa Crnom Gorom, funkcioner DPS Miodrag Vuković tvrdi da bi u Savjetu ministara, trebalo da dođe do rotacije i da Drašković prepusti mjesto svom zamjeniku. Povodom Draškovićevog zahtjeva da Srbija i Crna Gora odmah bude primljena u Partnerstvo za mir, Vuković je ocijenio da bi to bilo nedopustivo, jer bi značilo stvaranje novih institucija na nivou zajednice, odnosno njeno jačanje. Ako bi bio prihvaćen takav zahtjev Draškovića, SCG bi morala imati svoju vojsku i policiju, pravosuđe, krivične i građanske zakone, sve ono što ona nema, objasnio je Vuković. Napominjući da na nivou SCG nije usaglašen stav da je zajednica najbolje rješenje za evropske integracije, Vuković je istakao da je Draškovićevo ponašanje suprotno Povelji. I druga članica vladajuće koalicije-Socijaldemokratska partija podržala je zahtjev da dođe do rotacije na mjestima ministara spoljnih poslova i odbrane u Savjetu ministara jer je to propisano Ustavnom poveljom.

XS
SM
MD
LG