Linkovi

Međunarodni stručnjaci upozoravaju na razmere rasprostranjenosti side u Rusiji


Prema nalazima dva vodeća istraživačka instituta, iz Vašingtona, rasprostranjenost side u Rusiji mnogo je veća nego što to ruska vlada priznaje.

Tačan broj zaraženih virusom HIV u Rusiji nije poznat. Agencija Ujedinjenih nacija za borbu protiv AIDS-a navodi da je registrovano oko 300.000 obolelih, dok se u zajedničkom izveštaju dva vodeća vašingtonska istraživačka centra: Brukingsovog Instituta i Centra za strateška i međunarodna istraživanja, procenjuje da je broj obeleloh oko milion, odnosno - jedan odsto ukupnog odraslog stanovništva u Rusiji.

Po oceni šefa agencije UN-a za sidu, Pitera Piota u Rusiji vlada ozbiljna epidemija AIDS-a, a neki ruski lideri tome ne posvećuju dovoljnu pažnju I ne razvijaju adekvatnu politiku. Doktor Piat kaže da je jedan od razloga taj što epidemija pre svega vlada medju intravenoznim narkomanima.

“Mislim da je taj problem izuzetno politički osetljiv za ruske lidere, jer niko od političara ne želi da mu se ime povezuje sa nečim što se širi uživanjem droga i ponašanjem koje svako društvo smatra neprihvatljivim”.

Medjutim, Rusija ulazi u novu fazu epidemije virusa HIV-a, koji se sada seksulanim putem prenosi i na druge socijalne grupe - upozorava Piter Piat. Američki eksperti navode da situacija još nije izmakla kontroli, ali da je jedini da se izbjegne ozbiljno pogoršanje sitruacije – uvrštavanje spriječavanja širenja side na listu vladinih i nacionalnih prioriteta.

Predsednik Centra za strateške studije, Džon Hamri, ranije ove godine posetio je Rusiju kao deo dvopartijske komisije kojom predsedavaju dva američka senatora.

"Apsolutno je od vitalnog značaja da vlada ovo registruje kao nacionalni problem i reaguje u tom smislu. Zemlja je spremna da radi na suzbijanju tog problema”.

U izveštaju se navodi da nekoliko regionalnih i lokalnih uprava u Rusiji, agencije UN, međunarodne fondacije i nevladine organizacije sprovode manje programe borbe protiv AIDS-a. Ruski naučnici, aktivisti i lekari godinama već rade na sprečavanju širenja HIV virusa unutar grupacija visokog rizika. Američki posmatrači kažu da te aktivnosti predstavljaju osnovu za širu nacionalnu kampanju borbe protiv side. Oni međutim ističu da ta borba ima konkurenciju u vidu brojnih drugih gorućih političkih, ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih problema.

Ruska vlada, mogla bi uskoro da preduzme energičnije mere na tom planu, ukazuje Piter Piat.

Ministarstvo zdravlja Rusije planira da poveća budžet za suzbijanje širenja AIDS-a. Zamenik ministra odbrane Žukov AIDS je nedavno nazvao ozbiljnom pretnjom za društvo. Predsednik Vladimir Putin je, pak, predložio da pitanje AIDS-a bude stavljeno na dnevni red jednog od narednih sastanaka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Piter Piat pozdravlja taj korak:

“Biće to prvi put da se pitanje side razmatra tamo gde bi trebalo. Sama ta činjenica upućuje veoma snažnu poruku. Radeći na toj bolesti naučio sam da budem veoma oprezan, ali ovo smatram pravim preokretom”.

Centar za strateške i medjunarodne studije i Brukingsov institut apeluju na SAD da pomogne Rusiji da sagleda obim pretnje side u toj zemlji. Oni pozivaju Vašington da poveća pomoć ruskoj borbi protiv side kako bi se poboljšalo praćenje te bolesti, unapredila obuka lekara, proširila saradnja na pronalasku vakcine i ispitivanju lekova, i pomogle nevladine organizacije koje se bave problemom AIDS-a.

Američki eksperti smatraju da će predsednik Putin biti podvrgnut sve većem domaćem i međunarodnom pritisku zbog problema ejdsa u njegovoj zemlji, posebno tokom priprema za samit grupe vodećih industrijskih zemalja sveta, G-8, čiji bi domaćin iduće godine trebalo da bude Moskva.

XS
SM
MD
LG