Linkovi

Upotrebom "Herceptina" prepolovio bi se broj obnovljenih karcinoma dojke


Istraživači u Sjedinjenim državama pronašli su lek koji se pokazao kao izuzetno efikasan u sprečavanju obnavljanja raka dojke. Lek pod nazivom “Herceptin” bio je toliko efikasan, da su istraživači prekinuli testove i pacijente odmah obradovali dobrim vestima.

Pre četiri godine, Adriani Dženkins je saopšteno da ima rak dojke. Adriana kaže da je karcinom bio vrlo agresivan i da je želela da uradi sve što je moguće kako se ne bi obnovio.

Nakon hiruške intervencije kojom je uklonjen tumor, Adriana je prošla kroz hemoterapiju i potom je uzimala herceptin, lek koji se daje intravenozno. Reč je o leku koji se pacijentima davao tokom tretmana, u slučaju kada bi se rak dojke obnovio nakon operacije.

Međutim, u Adrianinom slučaju ona je uzimala lek kako bi se povratak karcinoma sprečio. Istraživači su taj princip iskoristili i za tretman ostalih pacijenata.

Klinička ispitivanja pokazuju da se karcinom dojke obnovio kod svega 15 odsto žena koje su nakon hemoterapije dobijale herceptin, dok je kod onih koji su tretirani samo hemoterapijom ponovo obolela trećina pacijenata.

Doktor Erik Veiner sa Instituta za lečenje raka “Dana-Farber” objašnjava kako herceptin deluje.

"Reč je kaže, doktor Veiner, o supstanci koja uništava hemijsku supstancu koja omogućava da se rak širi.”

Iako herceptin pokazuje odlične rezultate u zaustavljanju raka dojke, neke pacijetkinje su – kao neželjeni efekat – imale srčanih smetnji. No, i pored toga, efikasnost leka je toliko velika, da lekari već ohrabruju pacijenkinje da herceptin obaveszno uvrste u postoperativnu terapiju.

XS
SM
MD
LG