Linkovi

Kondoliza Rajs: SAD posjeduju kapacitet da Pjongjang odvrate od nuklearnih ambicija


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) upozorila je vladu u Pjongjangu rekavši kako Sjedinjene države imaju značajan kapacitet u regionu, dovoljan da Sjevernu Koreju odvrati od njenih nuklearnih ambicija.

Rajsova je u izjavi novinarima u ponedjeljak uveče, dan pošto je Sjeverna Koreja u Japansko more ispalila raketu kratkog dometa, saopštila da pored snažnog savezništva sa Južnom Korejom i Japanom, SAD posjeduju u oblasti Pacifika značajne vojne snage.

"U Azijsko-pacifičkom regionu, SAD i dalje imaju značajan - želim da naglasim - značajan kapacitet odvraćanja, tako da mislim da ne bi trebalo da bude nikakve sumnje u našu sposobnost da se odupremo svemu na šta je spremna Sjeverna Koreja. Ali sve to ne znači da se ne radi o ozbiljnom problemu i da Pjongjang ne bi trebalo da se vrati multilateralnim pregovorima, jer sjevernokorejski susjedi u tome vide problem. Ovo nije samo pitanje Sjeverne Koreje i SAD", rekla je Rajsova.

Pjongjang se ranije ove godine povukao sa pregovora u kojima učestvuju Kina, Rusija, Japan, Južna Koreja i SAD.

Prošle nedjelje je šef američke vojne obavještajne službe, mornarički viceadmiral Louvel Džejkobi /Lowell Jacoby/ rekao na pretresu pred senatskim Odborom za obavještajne djelatnosti da je Pjongjang u mogućnosti da projektilima sa nuklearnim bojevim glavama pogodi i ciljeve na američkoj zapadnoj obali.

Američke obavještajne agencije vjeruju da Sjeverna Koreja posjeduje mogućnost za proizvodnju nuklarnog oružja još od 1990-tih, te da je od 2003. godine, kada je protjerala međunarodne inspektore i povukla se iz međunarodnog Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, u svom arsenalu gotovo sigurno ima i atomsko oružje.

XS
SM
MD
LG