Linkovi

Putinove komenatre o raspadu SSSR-a američki kongresmeni vide kao zabrinjavajuću antidemokratsku tendenciju


Nedavni kontroverzni komentari ruskog predsednika Vladimira Putina podstakli su nove kritike iz američkog Kongresa. Neki zakonodavci komentare iz Kremlja nazivaju, zabrinjavajućuim antidemokratskim tendencijama u Rusiji.

Komentar Vladimira Putina da pad Sovjetskog Saveza predstavlja “najveću geopolitičku katastrofu 20. veka”, izazvala je dodatnu zabrinutost zbog pravca kojim se kreće demokratija u Rusiji. Članovi Predstavničkog doma Kongresa pridružili su se senatorima koji zahtevaju usvajanje zakona kojim bi se od predsednika Buša tražilo da uslovi učešće Rusije u Grupi osam najrazvijenih zemalja sveta unapređenjem demokratskih normi u toj zemlji. Republikanski kongresmen Kristofer Koks kaže da je cilj nove predložene mere da se održe demokratski standarde koje Kremlj počinje da narušava.

“Nazadovanje pod Putinom u odnosu na reforme sprovođene dok je Jelcin bio na vlasti, i Putinovo okretanje nekoj vrsti autokratske represije nije viđeno od pada komunizma, za kojim on žali. Sve to ukazuje da ne bi trebalo dozvoliti da Rusija i dalje učestvuje u radu Grupe-8. Rusiju više ne treba pozivati na samit te grupe, niti bi trebalo da bude domaćin tog skupa iduće godine”.

Isključenje Rusije trebalo bi da traje, rekao je dalje Koks, sve dok predsednik Buš i drugi lideri ne utvrde da Moskva podržava i poštuje demokratska načela. Tom Lantos, koji je i najviše rangiran demokrata u Odboru za međunarodne odnose Predstavničkog doma, podsetio je na to da je Moskva bila pozvana da se pridruži liderima prvobitne Grupe-7, na početku demokratizacije u Rusiji. Zemlja otada nazaduje, dok predsednik Putin koristi rat protiv terorizma kao izgovor za represiju političke opozicije, ustvrdio je Lentos:

“Izjava gospodina Putina od pre nekoliko dana da je najveća tragedija 20 veka dezintegracija Sovjetskog Saveza indikativna je za iskrivljeno viđene bivšeg pukovinka KGB-a o tome šta 20 vek predstavlja u svetskoj istoriji.”

Lentos je naveo primere vladine represije nezavisnih medija, selektivnog progona poslovnih lidera kao i poteze Rusije u Ukrajini. Koks i Lantos će nastaviti da se zalažu da Rusija ne bude domaćin samita Grupe osam iduće godine, kao što će se protiviti i svim drugim pokušajima da se ozvaniči članstvo Rusije u toj grupi. Tom Lantos je takođe naveo da će jedna delegacija američkih zakonodavaca tokom svoje skorašnje posete Moskvi pokrenuti pitanje zastoja demokratije u Rusiji.

XS
SM
MD
LG