Linkovi

Iračka vlada položila zakletvu u vrijeme nove eskalacije nasilja, ministri za naftu i odbranu još nisu postavljeni


Iračani su od danas korak bliže samoupravi. Prelazna vlada premijera Ibrahima Al Džafarija, prva koju je Irak dobio nakon demokratskih izbora, položila je zakletvu i prionula na posao obnove zemlje i stvaranja bolje bezbjednosne situacije.

Premijer Al Džafari rekao je da voli svoju zemlju i da ne žali da za njenu bolju budućnost da i svoj život. Međutim, irački političari još nisu postigli dogovor o nekoliko krucijalnih kadrovskih rešenja u vladi. I dalje se ne zna ko će biti ministri za naftu i odbranu – pošto je prethodno prdviđeno da tu funkciju pokrije predstavnik Sunita. Mnogi se nadaju da će se sunitski ministar odbrane bolje suprotstaviti pobunjenicima, koji uglavnom dolaze iz te manjinske zajednice.

Proteklih dana nasilje u Iraku je eskaliralo. U desetinama napada širom zemlje poginulo je više od 100 iračkih civila i jedanaest američkih vojnika. Američki i irački funkcioneri vjeruju da su napadi usmjereni na destabilizaciju nove vlade.

Pronađeno telo pilota

Američke trupe su u konstatnoj opasnosti. Danas je američka armija potvrdila da je pronašla tijelo pilota jednog od dva nestala borbena aviona F –18, koji su protekle noći nadlijetali Irak. Uzrok nestanka aviona još nije poznat, ali nema dokaza da su letilice oborene neprijateljskom vatrom. Vojska vjeruje da su se dva njena aviona sudarila u vazduhu.

Rim nema dokaza da su američki vojnici namjerno otvorili vatru na novinarku Đulijanu Sgrenu i njenog spasioca

U dugo očekivanom izvještaju italijanske vlade o ubistvu italijanskog agenta Nikole Kaliparija, koji je organizovao oslobadjanje otete italijanske novinarke Đulijane Sgrene u Iraku, saopšteno je da Rim nema dokaza da su američki vojnici namjerno otvorili vatru. Uzrok ubistva agenta je nedovoljno iskustvo i nervoza američkih vojnika na kontrolnom punktu,. kuda je prolazio automobil sa Italijanima, navedeno je u saopštenju italijanske vlade.

Bler na udaru porodica poginulih britanskih vojnika

U međuvremenu su rođaci britanskih vojnika koji su poginuli u Iraku, najavili da će tužiti britanskog premijera Tonija Blera, zbog toga što ih je, kako su naveli u svom pismu, obmanuo prilikom donošenja odluke da se pridruži američkoj invaziji Iraka. i juče se oglasila udovica jednog od vojnika, optužujući premijera za smrt svog supruga. Optužbe adresirane na Dauning strit 10 dolaze svega dva dana uoči opštih izbora U Britaniji.

XS
SM
MD
LG