Linkovi

I pored pretnji međunarodnim sankacijama Iran ne namerava da obustavi svoj nuklearni program


Iran je objavio da je rešen da nastavi da razvija sve vrste nuklearne tehnologije, uprkos pretnji međunarodnim sankcijama. To je objavljeno na konferenciji o nuklearnom razoružanju, koja se u Njujorku održava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Iranski ministar inostranih poslova Kamal Harazi, u utorak je potvrdio da njegovu zemlju neće pokolebati pokušaji da joj se ograniči nuklearni program.

“Iran je, sa svoje strane, odlučan da nastavi da razvija sva legalna područja nuklearne tehnologije, uključujući i obogaćivanje uranijuma, isključivo u mirnodopske svrhe i nestrpljiv je da pruži dokaze i garancije da svi ti programi ostaju trajno miroljubivi.”

Govoreći na konferenciji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija na kojoj se ponovo razmatra Sporazum o neširenju nuklearnog oružja iz 1970, iranski ministar je odbacio ideju da bi prekidanje programa nuklearne energije bilo garancija da Teheran ne proizvodi nuklearno oružje.

“Niko ne bi trebalo da ima iluziju da objektivne garancije mogu teorijski ili praktično da postanu prekid ili dugoročna suspenzija legalne aktivnosti koja se odvija ili će se odvijati pod najpotpunijom i izričitom supervizijom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Prekid legalnih aktivnosti nije objektivna garancija takozvanog prekida. Ona je uistinu istorijski provereni recept za suprotno ponašanje.”

Harazijevo istupanje izgleda kao odbacivanje pokušaja Francuske, Nemačke i Britanije, da ubede Iran da odustane od svog programa za obogaćivanje uranijuma u zamenu za ekonomske povlastice. Iran je pristao da zamrzne svoj program proizvodnje nuklearnog goriva tokom pregovora sa evropskom trojkom.

Međutim, navodi se da je portparol Ministarstva inostranih poslova u utorak rekao da će se neke nuklearne aktivnosti nastaviti. Evropska trojka je upozorila da će svaki korak Irana ka obogaćivanju uranijuma odmah dovesti do toga da Evropljani podrže predlog Sjedinjenih Država - da se slučaj prebaci u nadležnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Američki delegat na konferenciji, pomoćnik državnog sekretara Stiven Radmejker, u ponedeljak je rekao da Iran tajno pokušava da napravi atomsko oružje.

On je zatražio da Teheran razgradi sve pogone koje je sagradio za proizvodnju nuklearnog materijala i sugerisao međunarodnoj zajednici da opozove pravo Irana na energetsku nuklearnu tehnologiju. Drugi govornici na konferenciji se nisu mnogo osvrtali na poziv Sjedinjenih Država na akciju. Nekolicina je umesto toga predložila paket olakšica i dalje pregovore kao put da se Iran podstakne da odustane od onih vidova svog nuklearnog programa koji bi mogli da se koriste za proizvodnju nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG