Linkovi

Projekat "Bekpek Net" u Singapuru - računari umjesto svesaka


Škole u Singapuru svrstavaju se u tehnički najnaprednije na svetu, pošto učenici knjige zamenjuju sa prenosivim računarima. Vlada Singapura i lokalno predstavništvo kompanije Mikrosoft udružili su snage kako bi dodatno ojačali obrazovanje, kroz tehnologiju. Pored toga što su đaci tehnološki obučeni, korist imaju i lokalne kompanije koje razvijaju obrazovne softvere.

Obično se kaže, ako je nešto novo sigurno će te ga naći u Singapuru. Sada vlada Singapura uvodi i novi način nastave. Studenti otkrivaju šta nosi budućnost – kada neće biti knjiga već samo bežični takozvani Tablet PC-i, pomoću kojih mogu da gledaju videe, fotografije i da pretražuju Internet. Tokom predavanja, učenici više ne moraju da zamišljaju, već na ekranu mogu da vide kako izgleda erupcija vulkana.

Nema više ni izgovora da ste zaboravili svesku sa domaćim zadatakom – nastavnici sada mogu da uđu u učeničke računare, kako bi proverili njihov rad.

Naravno smanjuje se i broj poseta bibliotekama. Umesto da preturaju po knjigama, ovi učenici, putem video konferencije, mogu da razgovaraju direktno sa stručnjakom za određenu oblast.

Ceo projekat se zove Bekpek Net, a realizuje se u saradnji singapurske uprave za informatički razvoj i lokalnog predstavništva Mikrosofta, kao pokazna instalacija o mogućnostima nove tehnologije u školstvu.

«U osnovi, učenici ovih eksperimentalnih škola imaće svoje tablet PC-e, pa će umesto gomile knjiga i svezaka nositi računar sa sobom.» - objašnjava Endi Župšić, (direktor predstavništva, Mikrosoft, Singapur)

Nova tehnologija je eksperimentalno instalirana u jednoj ženskoj školi. Ove učenice rade svoje zadatke pored školskog jezera. Podatke unose ručno, kasnije ih obrađuju u učionici. Uređaj je u stanju da ručno pisani tekst pretvori u klasičan dokument, tako da sve beleške, skice i dijagrami mogu da budu zapaćeni. Pošto je sve umreženo, đaci do informacija dolaze trenutno. Nova tehnologija je popravila i komunikaciju između nastavnika i đaka. Projekat Bekpek Net je izazvao interesovanje širom sveta.

XS
SM
MD
LG