Linkovi

U Njujorku počela međunarodna konferencija potpisnika Sporazuma o neširenju atomskog oružja


U Njujorku je počela konferencija na kojoj će do kraja mjeseca, predstavnici više od 180 zemalja potpisnica međunarodnog Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja razmatrati primjenu tog dokumenta.

Skup pod okriljem Ujedinjenih nacija održava se u vrijeme izražene zabrinutosti u vezi sa nuklearnim ambicijama Irana i Sjeverne Koreje. Generalni sekretar UN-a Kofi Anan rekao je da Sporazum o neširenju nuklearnog oružja neće opstati ukoliko se broj nuklearnih sila u svijetu bude povećao.

Anan je apelovao na potpisnice 35 godina starog sporazuma da učine više kako bi se onemogućilo njegovo kršenje, a na vodeće svjetske sile da redukuju svoje nuklearne arsenale.

Bez sankcija za Pjongjang

Sjedinjene države i Japan saglasili su se da kod UN-a još ne pokreću akciju koja bi dovela do sankcija sa ciljem da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog programa.

Nakon sastanka državnog sekretara Kondolize Rajs sa japanskim šefom diplomatije Nobutakom Mačimurom, upućen je apel Pekingu da pojača napore kako bi se Pjongjang vratio multilateralnim pregovorima, koji su obustavljeni u septembru prošle godine.

XS
SM
MD
LG