Linkovi

Japan od Evropske unije traži zadržavanje embarga na izvoz oružja u Kinu


Japan je od EU zatražio da zadrži embargo na izvoz oružja u Kinu. Na sastanku u Luksemburgu, Japan je zajedno sa jednim brojem država izrazio zabrinutost zbog moguće promene odnosa snaga u istočnoj Aziji, u slučaju da embargo bude ukinut. Japanski premijer Đunićiro Koizumi rekao je novinarima da su evropski zvaničnici sa razumevanjem primili japanske rezerve po tom pitanju i ukazali su da će pokušati da iznađu rešenje.

«Odgovor je bio da jako dobro razumeju japanske rezerve, po pitanju embarga na izvoz oružja. Pošto u potpunosti shvata japanske stavove, EU bi želela da iznađe rešenje za to pitanje, a da od njega ne napravi problem», rekao je premijer Koizumi.

Premijer Luksemburga, Žan Klod Junker, čija zemlja trenutno predsedava EU, naglasio je da se ne očekuje brza odluka članica Unije o ukidanju embarga. On je takođe govorio preko prevodioca.

«Mi trenutno nemamo nikakve konkretne planove u vezi sa embargom», rekao je Junker i naglasio da će EU, u slučaju da embargo bude ukinut, to učiniti na način koji neće ugroziti bezbednost.

EU je već razmatrala pravila ponašanja i druge mere, koje bi bile primenjene kao kontrola, u slučaju da embargo na izvoz oružja Kini bude ukinut. Japan je ovaj zahtev izneo u jeku sve veće napetosti između Tokija i Pekinga.

Proteklog meseca širom Kine održane su masovne demonstracije povodom japanske agresije uoči i za vreme II svetskog rata. Japan, SAD i Britanija već duže vreme iznose rezerve po pitanju ukidanja embraga, uz stav da bi to omogućilo Kini da dođe u posed najnovije tehnologije koja bi mogla biti upotrebljenja u proizvodnji oružja, što bi za uzvrat izmenilo odnos snaga u Aziji.

EU je Kini uvela embargo posle krvavog obračuna na trgu Tijenanmen 1989, kada su se snage bezbednosti sukobile sa pro-demokratskim demonstrantima. Kina sa svoje strane tvrdi da je embargo prevaziđen, a Francuska i Nemačka žele da ta mera bude ukinuta kao znak dobre volje prema Pekingu, koji je najveći trgovinski partner EU.

Inače, članice evropskog parlamenta prošlog meseca su izglasale neobavezujuću rezoluciju u kojoj traže da embargo ostane na snazi.

XS
SM
MD
LG