Linkovi

Albanija, Makedonija i Hrvatska očekuju poziv za pristupanje NATO-u


Ministri spoljnih poslova Albanije, Hrvatske i Makedonije saopštili su nakon sastanka u Tirani da se nadaju da će tri države dobiti zvaničan poziv da se priključe NATO-u, na sledećem samitu Alijanse.

"Izrazili smo želju, posvećenost i zahtev da na sledećem samitu, za koji se pretpostavlja da će biti samit proširenja, naše zemlje dobiju poziv za članstvo u Savezu", izjavio je šef albanske diplomatije Kastriot Isljami.

U zajedničkom saopštenju trojice ministara navodi se da su njihove države posvećene reformi vojske, nastavku konsolidacije demokratskih institucija i tržissnoj ekonomiji.

Ministri spoljnih poslova Albanije, Hrvatske i Makedonije učestvovali su na svečanosti povodom dvogodišnjice potpisivanja Jadranske povelje, koju su inicirale SAD, a koja bi trebalo da pomogne tim zemljama da razviju zajedničku vojnu strategiju i regionalnu saradnju sa krajnjim ciljem da pristupe NATO-u.

Ministri tri zemlje su na dvodnevnom sastanku u glavnom gradu Albanije razgovarali i sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Ketlin Stivens, koja im je prenela da državni sekretar SAD Kondoliza Rajs pozdravlja Jadransku povelju kao dobar instrument, koji će "produbiti međudržavnu saradnju od korosti svim stranama".

Makedonija, Albanija i Hrvatska poslale su pismo i generalnom sekretaru NATO Jap de Hopu Sheferu u kome potvrdjuju svoju "posvećenost postizanju strateškog
cilja, a to je članstvo u NATO".

Sastanku su prisustvovali predstavnici Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koje su pozvane da pristupe Jadranskoj povelji, ali i Bugarske, Rumunije, Grčke, Italije, Turske, Madjarske i Slovenije.

Očekuje se da će ministri odbrane Albanije, Hrvatske i Makedonije u sredu u Briselu potpisati memorandum o slanju zajedničkih vojno-medicinskih timova u Avganistan. Sledeći sastanak zemalja potpisnica Jadranske povelje biće održan u toku ove godine, u SAD.

XS
SM
MD
LG