Linkovi

Drašković: Hapšenje Mladića ne sme biti preduslov za prijem SCG u "Partnerstvo za mir"


Vlasti u Beogradu će veoma brzo ispuniti sve obaveze prema Haškom tribunalu, ali hapšenje Ratka Mladića ne sme biti preduslov za prijem Srbije i Crne Gore u Partnerstvo za mir, rekao je na kraju prosete Holandiji, šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković.

Na predavanju u meseci ostvario "značajan napredak u saradnji s Tribunalom", kojem je predao 14 optuženika.

Drašković je, međutim, kazao da je Ratko Mladić, i dalje nedostupan, te da bi bilo oportunije kada se članstvo SCG u "Partnerstvu za mir" ne bi uslovljavalo hapšenjem i predajom ratnog komandanta vojske bosanskih Srba.

"Prijem zemlje u "Partnerstvo za mir" i reforme obaveštajnih službi, koje bi usledile, olakšale potragu za Mladićem i utvrdjivanje da li je on u Srbiji", rekao je Drašković.

Odgovarajući na pitanja, Drašković je rekao da će "narod Srbije i Crne Gore odati počast žrtvama Srebrenice" na 10-ogodišnjicu masakra i istakao da svi počionioci tog zločina moraju biti izvedeni "pred lice medjunarodne i domaće pravde".

Ministar Drašković je rekao i da bi eventualna nezavisnost Kosova "morala da bude nametnuta protiv volje Srbije" što, kako je ocenio, "nikome u regionu ne bi donelo ništa
dobro".

Vlasti Srbije spremne su na bezuslovan dijalog s Prištinom, a kao kompromisno demokratsko rešenje predalžu koncept "više od autonomije - manje od nezavisnoti", na zajedničkom putu celog regiona u ujedinjenu Evropu, rekao je Drašković.

Drašković je tokom posete Holandiji razgovarao sa kolegom po funkciji Bernardom Botom i predsednikom spoljnopolitičkog odobra holandskog parlamenta Hankom de Hanom.

XS
SM
MD
LG