Linkovi

Erdogan na Bliskom istoku, Šaronov ministar podnio ostavku


Turski premijer Redžep Taip Erdogan izjavio je u ponedjeljak u Ramali da je njegova zemlja spremna da učiniti sve što je moguće kako bi doprinjela napretku mirnovnog procesa na Bliskom istoku. Erdogan se se danas sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abazom.

U diplomatskoj misiji na Bliskom istoku borave i odlazeći predsjednik Svjetske banke Džems Vulfenson, koji će kao izaslanik međunarodnog kvarteta koordinirati izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze, kao i delegacija američkih senatora u kojoj su vođa republikanske većine Bil Frist i demokrata Džozef Liberman.

Njih dvojica su u ponedeljak razgovarali sa Arijelom Šaronom, dok se Liberman u Ramali sastao sa palestinskim premijerom Kurejom.

Volfenson je o planu izraelskog povlačenja razgovarao sa šefom dioplomatije Silvanom Šalomom i vicepremijerom Šimonom Peresom.

Ostavka Šaranskog

Izraelski ministar Natan Šaranski. danas je podnio ostavku zbog neslaganja sa vladinim planom povlačenja iz nekoliko manjih naselja na Zapadnoj obali i iz pojasa Gaze. Šaranski je ocijenio da je plan povlačenja premijera Arijela Šarona tragična greška koja će ohrabriti palestinske radikale i istovremeno podijeliti izraelsko društvo. U međuvremenu, u medjusobnoj razmjeni vatre u sjevernom dijelu Zapadne obale, poginuli su izraelski vojnik i palestinski napadač.

XS
SM
MD
LG