Linkovi

U Njujorku u toku četvrti filmski festval Trajbeka, na kome su u centru pažnje strani filmovi i dokumentarci


Iza festivala u Trajbeki, umetničkom kraju Njujorka koji se graniči sa mestom gde su nekada stajale kule Svetskog trgovinskog centra, stoji poznati glumac Robert De Niro, koji je rodjen u tom kraju. De Niro kaže da mu je cilj osnivanja festivala bio da obnovi posustalu privredu i umetničku scenu Njujorka posle napada 11. septembra.

“Oduvek smo razmišljali o osnivanju festivala, ali kada se dogodio 11. septembar, shavtili smo da je pravo vreme da ga započnemo. Svake godine se trudimo da festival bude bolji.”

Zajedno sa De Nirom, festival je osnovala i Džejn Rozental, producent i njegov dugogodišnji saradnik. Rosental kaže da je organizovanje festivala u tako kratkom roku bilo veoma veliki izazov.

“Pre tri godine, u velikoj brzini smo za samo 120 dana organizovali ceo festival i, da budem iskrena, nismo bili sigurni da će se na njemu iko pojaviti. Međutim, ljudi su došli. Na prethodnim festivalima zabeleženo je oko milion posetilaca koji su doprineli oporavku male privrede na Donjem Menhetnu i, što je važnije, pomogli da se obnovi posustali duh Njujorka.”

Prema podacima organizatora, festival je ostvario prihod od oko 125 miliona dolara, a prema rečima analitičara, festival ”Trajbeka“ uskoro će biti popularan i prestižan koliko i festivali u Kanu i Torontu, kao i festival ”Sandens“ koji se održava u Juti. Među sponzorima festivala su ”Amerikan Ekspres“, ”PRADA“, ”Dženeral Motors“ i ”Epl kompjuters“. Džejn Rozental naglašava da je možda važnije to što festival znatno doprinosi kvalitetu filmske industrije.

“Iz mnogih zemalja stigli su nam pozivi da pomognemo u organizovanju projekcija ”Najbolje sa filmskog festivala u Trajbeki“.

Prošle godine smo boravili u Milanu sa kućom ”Prada“ i Njujork je tada bio kulturni ambasador filma.” Ove godine, na festivalu u Trajbeki biće prikazano 158 dugometražnih filmova, od kojih 59 premijerno, a publika će videti 250 stranih filmova iz 45 zemalja. Budući da su strani filmovi i dokumentarci postali specijalnost festivala u Trajbeki, strane filmadžije vide festival kao priliku da svoje filmove pokažu publici koja strane filmove zna da ceni.

“Ovdašnja filmska publika je zainteresovana za svetsku kinematografiju i ne toliko konvencionalne filmove. Upravo zato sam želeo da svoj film prikažem u Trajbeki.”

Kif Dejvidson, autor filma ”Đavolji rudnik“ koji govori o eksploataciji dece u rudnicima srebra u Južnoj Americi, kaže da ga privlače teme koje nisu usko vezane za neko područje.

“Film govori o Vasilu Vargasu, četrnaestogodišnjem radniku u rudniku srebra. On radi već četiri godine i film se odvija iz njegove perspektive i sa njegove tačke gledišta.”

Dejvidson kaže da je film počeo kao dokumentarac o religioznim ubeđenjima rudara, ali da je ubrzo postao angažovani film koji govori o eksploataciji dece u rudnicima srebra u Boliviji. I pored toga što je pažnja na festivalu usmerena na strane filmove, domaći američki autori se ne osećaju zapostavljenim. Fil Bertelsen se u filmu ”Pusti boju“ bavi odnosom između dvojice tinejdžera, crnca i Jevrejina.

“Ja pokušavam da se ne uplićem u takmičenje, naprosto volim da vidim dobar film. Ovde vlada veoma inspirativna atmosfera, koja je daleko od takmičarske.”

Endrju Hervic, agent za prodaju filmova kaže da je uspehu festivala u Trajbeki doprinela velika imigrantska populacija u Njujorku, koja sa uživanjem prati strane filmove. “Festival se održava u gradu u kome živi velika imigrantska populacija, a mnogi od filmova ne mogu da se vide nigde drugde.” Filmski Festival ”Trajbeka“ zatvara se 1. maja, penel diskusijama na kojima će učestvovati delegacije iz Šangaja i Sarajeva. Više informacija potražite na adresi: www.tribecafilmfestival.org

XS
SM
MD
LG