Linkovi

Istraživanjem efekata koji Parkinsonova bolesti ima na ljudski nervni sistem naučnici su došli do nove vrste tretmana oboljelih


Pacijenti kažu da im elektrode koje se ugrade u mozak pomažu da se drhtanje mišića prouzrokovano Parkinsonovom bolešću kontroliše. Sigurne ruke se tresu. Teško se da zaključiti da očni ljekar Žan Pjer Lemoal živi i radi pored toga što od Parkinsonove bolešti pati punih 18 godina. Prije tri godine doktor Lemoal je bio na putu da napusti posoa. Njegovo tijelo je počelo da nekontrolisano drhti.

“Usred operacije bi morao da stanem, jer bih počeo da se tresem ... tako da nisamo mogao mirno da rukujem aparatima, kaže doktor Lemoal.”

Kada je već gotovo izgubio svaku nadu, saznao je za hiruški zahvat koji bi mu mogao pomoći. Ta operacija podrazumijeva ugradnju elektrode u mozak pacijenta dok je u besvjesnom stanju. Njegova ruka reaguje na pozitivno, što znači da se stimulacijom mozga preko elektroda zaustavljaju efekti Parkinsonove bolesti. Trenutna očekivanja su da će intervencija pomoći 90 odsto pacijenata da vode normalan život.

Neurolog, Iv Aži, kaže da je divan osjećaj kada se, uz pomoć malih električnih impulsa, pomogne osobama kod kojih je Parkinsonova bolest uzela maha. Međutim za sada se samo 10% oboljelih od Parkinsonove bolesti, uglavnom najmlađih pacijenata, mogu podvrgnuti ovoj intervenciji. Doktor Lemoal dolazi na pregled svakih 6 mjeseci kako bi se utvrdilo da električni stimulatori funksionišu kako valja. Problem je u tome što se simptomi bolesti vrate čim se baterija istroši...No, prije operacije, za sada poznati lijekovi pomagali su doktoru Lemoalu najviše tri sata dnevno. Neurolog, Mari-Lori Velter, kaže da se simptomi Parkinsonove bolesti, u početku mogu kontrolisati uz pomoć lijekova, ali da se nakon nekoliko godina, u drugom stadijumu bolesti efekat lijekova smanjuje ili gubi, a bolest uzima maha... Tada je sve teže kontrolisati pokrete, što otežava normalan život”, kaže doktor Velter.. Stimulator funkcioniše uvijek kada je uključen i doktoru lemoalu pomaže da normalno kontroliše svoje pokrete. Recimo na kraju da se pomenuta operacija obavlja u svega 15 centara , i da se na listi čekanja trenutno provodi i 18 mjeseci.

XS
SM
MD
LG