Linkovi

“Milenijumski izazov” pomaže razvoj i realizaciju demokratskih i ekonomskih reformi u siromašnim državama širom svijeta


Jedan broj američkih pravnika, međutim, izražava zabrinutost zbog toga što predsjednikova incijativa, odvlači novac od postojećih američkih programa pomoći.

Drugi se pak čude zbog čega se novac sa računa “Mijenijumskog izazova” ne troši brže.. Ostrvska afrička država Madagaskar prva je potpisla ugovor sa Milenijumskim izazovom. Tokom naredne četiri godine Madagaskar će na osnovu tog dokumenta od Vašingtona dobiti 111 miliona dolaara za razvohj tržišne ekonomije, utvrđivanja vlasničkih prava i poboljšanja poljoprivredne proizvodnje. Pregovori o sličnim aranžmanima sa Gruzijom, Hondurasom, Nikaragvom i Zelenortskim ostvrima su u toku. Pol Aplegart, izvršni direktor “Milenijumski izazova”je senatskom odboru za odnose inostranstvom ove sedmice rekao kako program koji postoji već dvije godine predstavlja najefikasniji način da se pomogne globalni razvoj.

“Proces konsultacija o davanju pomoći razlikuje se od države do države. Ni jedan pristup nije identičan, jer zavisi od istorije određene zemlje, njene kulture i običaja”, rekao je Eplgart.

Predsjednik Buš je predstavio inicijativu 2002. godine, rekavši da je svijetu potreban novi pristup u borbi protiv siromaštva, koji podrazumijeva veću odgovornost i bogatih i siromašnih zemalja. Međutim na računu “Milenijumskog izazova” trenutno se nalaze dvije i po milijarde dolara i Kongres traži objašnjenje za sporost realizacije programa koji je odborio. Među senatorima ima i onih kao što je demokrata Pol Sarbanes, koji se plaši da će se realizacija “Milenijumskog izazova” odvijati na štetu američke državne agencije za međunarodnu pomoć - USAID-a.

“Uprkos uvjerenjima koja smo dobili, u prijedlogu budžeta za fiskalnu 2006. primijetili smo da se za “Milenijumski izazov” planira drastično veći izdatak- dvostruko više u odnosu na milijardu i po dolara odobrenih prošlogodišnjim budžetom. istovremeno, predsjednik je predložio znatno smanjenje novca za ključne programe USAID-a”, kaže senator Sarbanes, ističući da smanjenja budžetskih sredstava za USAID uključuju i neke od elementarnih programa namjenjenih djeci.

Međutim, Pol Eplgart kaže da će su programi “Milenijumskog izazova” i USAID-a komplementarni. Po njegovim riječima inicijativa pomaže dogoročne političke i ekonosmke reforme u zemljama u razvoju, u skladu sa ciljevima američke inostrane politike.

“Postoji istinska potreba, da se shvati da pomoć u razvoju nije jedina projekcija vrijednosti američkog društva: To je važno i za nacionalnu bezbjedost SAD i, u osnovi, predstavlja ono nešto Amerikanci žele da čine”, rekao je Eplgart.

I odbor za međunarodne odnose Predstavničkog doma takođe je razmatrao efikasnost “Milenijumskog izazova”..

XS
SM
MD
LG