Linkovi

Faruk al-Šara najavio obnovu diplomatskih odnosa sa Irakom


Ministri inostranih poslova država koje se graniče sa Irakom, okupili su se juče u trgovinskom centru Turske, Istanbulu, gde su izrazili podršku novoj vladi u Bagdadu i pozvali sve iračke grupacije da uzmu učešće u mladoj iračkoj demokratiji. Šest iračkih suseda, Iran, Sirija, Jordan, Kuvajt, Saudijska Arabija i domaćin Turska, saopštili su da će podržati novoizabranu iračku Prelaznu vladu i sarađivati sa njom. U deklaraciji izdatoj na završetku jednodnevnog sastanka, ministri su takođe obećali da će pomoći iračku tranziciju u ujedinjenu, demokratsku i pluralističku državu sa federalnom strukturom, ukoliko tako odluči narod u Iraku.

Analitičari smatraju da deklaracija predstavlja do sada najjaču podršku novoizabranoj vladi koju su obećale okolne države, od kojih su se neke protivile invaziji na Irak koju su povele Sjedinjene Države. Učesnici jučerašnjeg sastanka, među kojima su bili i predstavnici Egipta i Bahreina, osudili su teroristričke napade u Iraku i naglasili potrebu sprečavanja terorista da se uvlače u Irak preko njihovih teritorija - tako što će pojačati graničnu kontrolu i bezbednosnu saradnju.

Sastanak predstavlja diplomatski trijumf Turske, koja nastoji da obnovi svoj uticaj u pogledu Iraka. Turska je posebno zabrinuta da bi svaki korak ka većoj autonomiji iračkih Kurda, mogao da podstakne separatističke zahteve kurdske manjine u Turskoj. Turski lideri su više puta pretili da će intervenisati ukoliko irački Kurdi zatraže nezavisnost. Međutim, proteklih meseci, Turska je ublažila svoju oštru antikurdsku retoriku i sada pokušava da poboljša odnose sa iračkim Kurdima. Ublažavanje turskog stava su pozdravile države Zapada, uključujući i Sjedinjene Države. Tokom sastanka, sirijski ministar inostranih poslova Faruk al-Šara, objavio je da će njegova vlada obnoviti odnose sa Irakom - dve decenije posle zamrzavanja. Odnosi dve arapske države su prekinuti kada je Sirija podržala Iran protiv Iraka u prvom ratu u Persijskom zalivu.

XS
SM
MD
LG