Linkovi

Pravoslavni vernici danas slave najveći hrišćanski praznik Vaskrs


U Uskršnjoj poslanici, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle naglašava da se ove godine posebno sećamo mučenika iz Jasenovca, podsećajući da je šezdeset godina od proboja stradalnika iz tog "zloglasnog logora smrti", koji su zahvaljujući veri, dok su jedni stradali kao mučenici, goloruki krenuli na logorske žice.

Patrijarh poručuje da će "raspetoj braći na Kosovu i Metohiji zasvetleti svetlost Vaskrsenja Hristovog". "Ali, da bismo tu svetlost osetili, da bismo se te svetlosti udostojili i na Kosovu van Kosova, po svim krajevima zemaljskim, moramo se izmiriti sa onima koji nas mrze, a njih nije malo. Hrista radi Vaskrsloga treba da praštamo i da se mirimo", poručio je patrijarh Pavle. Patrijarh poziva naročito mlade da "u Hristu, u Crkvi Hristovoj, koja je Bogočovečanska zajednica, utemlje svoj život":

"Znamo da je mladost najlepše, ali i najburnije doba čovekovog života, i upravo zato se nikada tako snažno kao u mladosti ne okuša sloboda čovekova. Zato pozivamo naše mlade da svoju slobodu ne žrtvuju ubilačkim autoritetima, kakvi su droga i alkohol, kao i raspusni život kojim se ugrožava zdrava priprema za svetinju braka. Pozivamo naše mlade da se smire pred svetinjom i ozbiljnošću života, jer život nije zabava, odnosno život se ne može svesti samo na zabavu. Život je stalna borba sa svim onim što nas od Gospoda odvaja, jedna stalna borba za slobodu od greha, a ne za slobodu za greh, koja se danas naziva emancipacijom ili nekakvim tobožnjim napretkom.

" Patrijarh na kraju podseća da je "hrišćanski život borba za dobro, a protiv zla i izopačenosti koje vidimo u sebi, drugima i zajednici kojoj pripadamo".

U Uskršnjoj poslanici poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle poručio je i da se vernici pomire sa svima koji ih mrze. Inače, patrijarh je služio liturgiju u 9 sati u crkvi manastira Vavedenje u Topčideru.

Obeležje Uskrsa jeste i Sveti oganj koji se svake godine na najveći hrišćanski praznik pali u crkvi Svetog groba u Jerusalimu, koja se, prema verovanju, nalazi na mestu gde je Hrist sahranjen. Posle molitve koju patrijarh uznosi Bogu, u ponoć se javlja vatra koja najpre zapali smotuljak pamuka na kamenoj ploči, a zatim se prenosi na sveće. U prva 33 minuta ovaj plamen navodno uopšte ne može da opeče, pa ga ljudi provlače kroz kosu i bradu. Plamen Svetog ognja ove godine je prvi put stigao i u Srbiju. Doneo ga je protoneimar hrama svetog Save Vojislav Milovanović.

Vaskrs se u Crnoj Gori proslavlja u pravoslavnim hramovima i domovima, a današnji lep i sunčan dan mnogi su proveli u prirodi, posebno u primorskim gradovima.

Mediji su primetii da su u danu kada su se spojili Vaskrs i Praznik rada, crnogorski političari postali isključivo vjernici, pa onaj drugi praznik nisu ni pomenuli Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije vaskršnjom čestitkom i poslanicom podsetio je vernike da se sva istorija sveta i čoveka odvija u znaku Hristovog krsta.

“Nije dovljno samo poznavati istinu, već treba i živeti u skladu sa istinom” rekao je Amfilohije.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je u vaskršnjoj poslanici poručio – “Neka vaskrsne Hristos! Neka nestane zlo”.

Praznik Hristovog vaskrsenja – Vaskrs svim pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu čestitali su predstavnici crnogorske vlasti i opozicije.

"Vaskrsenje, dan radosti života, podsjeća nas da smo dužni poštovati njegove poruke zajedništva i ljubavi među ljudima. Zato, neka i ovaj veliki praznik obeleži srećom vaše domove, u kojima ćete radost podeliti sa vašim bližnjima", naveo je crnogorski predsednik Filip Vujanović.

Čestitke vernicima, sveštenstvu i građanima pravoslavne veroispovijesti uputio je i premijer Milo Đukanović.

"Ovaj veliki hrišćanski praznik obavezuje svakog pojedinca da deluje u skladu sa neprolaznim hrišćanskim vrlinama i na opštu dobrobit Crne Gore, države koja sa ponosom neguje najbolju tradiciju međuverske tolerancije", kazao je Đukanović.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić poželeo je srećan praznik mitropolitima Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve Mihailu i Amfilohiju, sveštenicima i svim vernicima.

»Pred našom domovinom Crnom Goru velika su iskušenja. Rešimo ih u međusobnoj toleranciji, na dobro svakog pojedinca«, poručio je on.

Vaskršnje čestitke vernicima upućene su i iz Demokratske partije socijalista, Građanske partije, Liberalne partije, Socijalističke narodne partije, Narodne stranke, Srpske narodne stranke i Demokratske srpske stranke.

XS
SM
MD
LG