Linkovi

U napadima pobunjenika u Iraku ubijeno je najmanje 24 ljudi a više desetina je ranjeno


Petorica policajaca su ubijena na kontrolnom punktu u istočnom delu grada, kada su napadači iskočili iz svog vozila i otvorili vatru na njih. U drugom napadu, četvoro civila je poginulo u eksploziji automobila bombe čija meta je, kako izgleda, bio američki vojni konvoj koji je prolazio u blizini. U severnom Iraku, u napadu automobilom bombom stradalo je 15 učesnika pogrebne povorke, dok je 30 ranjeno. Od četvrtka u napadima pobunjenika ubijeno je ukupno 90 osoba.

U medjuvremenu, koalicione i iračke snage su izvršile nekoliko racija i uhapsile više osoba u vezi sa prošlogodišnjim kidnapovanjem i ubistvom britanske humanitarne radnice Margaret Hasan. Irački funkcioneri su saopštili da su petorica uhapšenih priznali da su bili umešani u ubistvo Margaret Hasan. Pomenute racije su izvršene u jugoistočnim predgradjima Bagdada i u njima su prikupljeni neki predmeti koji su, kako se smatra, pripadali Margaret Hasan, koja je bila udata za Iračanina i živela u Iraku više decenija. Novoimenovani irački savetnik za nacionalnu bezbednost Movafak al-Rubaie tvrdi da se ipak postiže napredak u smirivanju i demokratizaciji zemlje uprkos učestalim napadima pobunjenika. Al-Rubaie je u programu tv mreže CNN rekao da su nedavni napadi pobunjenika znak očaja medju neprijateljima demokratije.

«Što smo više uspešni i što više ostvarujemo naše ciljeve u političkom procesu to više možemo da očekujemo da će teroristi vršiti zločine nad našim narodom. Mogu da vam kažem da smo sasvim uvereni i da je ova vlada potpuno rešena da okonča nasilje, nadamo se, do kraja godine,» rekao je al-Rubaie.

Irački savetnik za nacionalnu bezbednost, koji je takodje izabran za poslanika iračke nacionalne skupštine, smatra da su pobunjenici demoralisani istorijskim višestranačkim izborima, ali da im je išao na ruku gotovo tromesečni zastoj u formiranju vlade uzrokovan političkim razmiricama. Medjutim, jedan od saveznika predsednika Buša na Kapitol Hilu, republikanski senator iz Nebraske, Čak Hejgel, je govoreći o sadašnjim bezbednosnim problemima ukazao, u programu tv mreže Foks, i na prvobitnu invaziju koju su predvodile SAD i kojom je zbačen Sadam Husein, kao jedan od uzroka sadašnjih problema.

«Mi smo ušli u Irak bez dovoljno trupa. Ne možete da osigurate bezbednost u zemlji kao što je Irak - zemlji te veličine i sa tolikim stanovništvom, sa 150 hiljada vojnika. To je veoma komplikovani deo sveta koji SAD nikada nisu shvatale. I dalje ga ne shvatamo,» rekao je senator Hejgel.

On je primetio da su prošle dve godine otkako je predsednik Buš proglasio da je «misija invazije Iraka «okončana». Senator Hejgel je rekao da je, gledano iz današnje perspektive, ta izjava bila preuranjena i da je odraz lošeg rasudjivanja.

XS
SM
MD
LG