Linkovi

Endru Kard: Izgleda da je Severena Koreja lanisarala raketu kratkog dometa


Nekoliko sati pošto su objavljeni prvi izveštaji o lansiranju severnokorejske rakete, šef osoblja Bele kuće Endru Kard se pojavio u programima nekoliko američkih tv mreža. U programu «Kasno izdanje« mreže CNN, Endru Kard je rekao da veruje da su prvi izveštaji o severnokorejskoj raketnoj probi, koji su potekli iz Japana, tačni.

«Izgleda da se radi o severnokorejskoj probi rakete kratkog dometa i da je raketa pala u Japansko more.»

Šef osoblja Bele kuće je rekao da administracija pažljivo prati situaciju i dodao da je Severna Koreja vršila slične probe u prošlosti.

«Nismo iznenadjeni. Severnokorejci su testirali svoje rakete i ranije.»

Endru Kard je ranije juče, u programu tv mreže Foks, rekao da je Vašington svestan namera Severne Koreje.

«Mislim da oni na neki način pokušavaju da budu svetski siledžija. To je razlog što druge zemlje prate njihove aktivnosti i preduzimaju potrebne mere.»

Šef osoblja Bele kuče je naglasio da SAD ostaju predane multilateralnoj diplomatiji u suočavanju sa nuklearnim ambicijama Pjongjanga. Ponovivši komentar koji je predsednik Buš izneo na konferenciji za novinare u četvrtak, Kard je rekao da severnokorejski lider Kim Džong-Il nije održao svoja obećanja i da SAD ne veruju da će on to činiti u budućnosti.

«Tesno saradjujemo sa Rusijom, Kinom, Južnom Korejom i Japanom kako bismo ubedili Severnokorejce da moraju da drže datu reč. Oni takodje ne smeju da imaju bilo kakav program koji bi omogućio proizvodnju nuklearnog oružja.»

U programu tv mreže CNN, vodeći demokrata u senatskom odboru za oružane snage, Karl Levin, rekao je da su višestrani pregovori važni, ali da nisu dovoljni. «Trebalo bi takodje da uradimo ono što naš saveznik, Južna Koreja, želi da uradimo, a to je da pokrenemo direktne bilateralne razgovore sa Severnom Korejom, pored višestranih. To je ono što nedostaje.» Severna Koreja je napustila šestostrane pregovore o svom nuklearnom programu u februaru.

XS
SM
MD
LG