Linkovi

Boris Tadić potvrdio da je u toku izrada strategije o Kosovu i Metohiji


Naglašavajući da Srbija sada bije odlučujuću bitku da ne dođe do nezavisnosti Kosova, predsednik Tadić je rekao da su principi tog dokumenta da nema povratka na period od pre 1999. godine ali da nema uslovne ni bezuslovne nezavisnosti Kosmeta, nema promene unutrašnjih i spoljašnjih granica i nema nametanja rešenja.

U toj platformi biće dato i precizno tumačenje formulacije više od autonomije, manje od nezavisnosti, koju zastupa Srbija, rekao je Tadić i istakao da će taj dokument kad bude završen, ići na usvajanje u Parlament. Upitan da li u međunarodnoj zajednici postoji podrška za stavove Srbije, Tadić je rekao da prema principu koji zastupa međunarodna zajednica moguće je naći rešenje da Kosovo bude nezavisno, ali je istakao da Srbija nastoji da to spreči i naglasio da će proces pregovora o budućem statusu Kosova biti formalizovan od septembra.

A srpski premijer Vojislav Koštunica ocenio je da bi proširena autonomija mogla da bude to kompromisno rešenje za budući status Kosova, da je to jedino prihvatljivo za Beograd i da je neophodno u strpljivom razgovoru pronaći zajedničko rešenje koje uvažava interese oba naroda. Srbija se snažno zalaže za načelo nepromenjivosti međunarodnih granica kao najpouzdanijeg pristupa da se sačuva i unapredi stabilnost regiona, istakao je premijer Koštunica i dodao da je kompromisno rešenje sadržano u formulaciji više od autonomije, manje od nezavisnosti. Za aktuelna zalaganja za nezavisnost Kosova, Koštunica je rekao da su suprotna Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da sadrže lažnu dilemu da Beograd mora da bira između ulaska u Evropsku uniju i opstanka Kosova u državnoj zajednici.

XS
SM
MD
LG