Linkovi

Test DNK za duži život


Ti testovi bi u nekoj budućnosti mogli da pokažu i izloženost određenih osoba raku, dijabetesu i drugim težim oboljenjima. Kompanije koje nude testiranja, kažu da dijeta koju vam nakon testiranja predlože, umnogome može da umanji rizik da obolite. Endrju Beterman koji se trudi da živi duže i zdravije sada razmišlja o novom DNK testiranju. On kaže da je pročitao reklamnu poruku za test koji nudi model ishrane na osnovu stanja kardiovaskularnog sistema, metabolizma i zdravlja kostiju.

Test se dobije poštom. Genetički uzorak se pošalje zatim nazad laboratoriji u Sijetlu. Komjuter potom analizira varijacije i promjene 19 specifičnih gena. Kristin Eškraft iz korporacije Geleks kaže da se na osnovu te analize predlažu promjene načina života. Primjera radi, varijacija VDR gena ukazuju na predodređene nedostatke kalcijuma i vitamina D koji se nadomješćuju dijetom. Kristin Eškraf kaže da genetski kod pomaže da se dijeta specifično odredi za svaku osobu. Test košta oko 400 dolara, ali veći nutricionista tvrdi da je to bacanje para.

Doktor Stiven Zisel kaže da oblast nije dovoljno istražena da bi se primjenjivala u praksi. On i drugi kritičari kažu da testovi često ne daju nikakve rezultate, jer je iluzorno posmatrati ispitivanje 19 od 20.000 gena koji utiču na podložnost raznim oboljenjima. I Profesor Džim Flet sa Univerziteta Perdju kaže da je naivno vjerovati da na bolesti utiče samo nekoliko gena. Niko ne kaže ni koju bi količinu, recimo, vitamina trebalo uzimati, i na koji način dodatak određenog vitamina poboljšava zdravlje. Ipak ideja da se na osnovu genetskog koda zdravom ishranom poboljšava zdravlje, sama po sebi nije loša. Nutricionisti kažu – čak i obećavajuća. Ali je za dodatno testiranje, po njihovim riječima potrebno najmanje 5 do 10 godina.

XS
SM
MD
LG