Linkovi

Hromatska harmonika stigla u Francusku krajem 19. veka a doneli su je imigranti iz Italije


Međutim danas, takve harmonike se proizvode u svega jednoj fabrici u celoj Francuskoj - “Mogen akordeon d’ Frans”, u Tulu u centralnom delu zemlje. Njeni proizvodi su čuveni među ljubiteljima harmonike širom sveta. Deset godina otkako je dobio nagradu kao najbolji harmonikaš na svetu, Sibastijen Farž se i dalje ne odvaja od svog instrumenta. On sada isprobava novi model “Mogena”, jedinog proizvođača harmonika u Francuskoj. Sibastijen Farž, HARMONIKAŠ

“Imam sreću da mogu da probam najnovije modele - najnovije klavijature i slično. Instrument može da se koristi za sve vrste muzike, klasičnu, džez, narodnu, savremenu”, objašnjava Farž.

Neupućenima, sve harmonike su iste. Međutim, muzičari imaju posebne zahteve. “Mogen” ručno pravi harmonike već 80 godina. Vrhunac zanatske veštine je ovoj radionici doneo slavu širom sveta.

“Naš najvažniji partner je muzičar, jer su njegovi ili njeni zahtevi veoma precizni. Onda se i majstori iz različitih radionica udružuju. Ne smete da smetnete s uma da su mnogi naši majstori i sami muzičari. Tokom nedelje prave harmonike, a preko vikenda sviraju na njima. Zbog toga se neprekidno usavršavamo. Nikada ne zaboravljamo da je osoba koja je poručila instument - muzičar”, kaže Reni Lašce, direktor “Mogena”.

Jedan od njegovih dizajnera, Mišel Servanti, ističe da se harmonika, bez obzira na dizajn, suštinski sastoji od drvenog tela podeljenog na levu i desnu stranu.

“Tu ima još mnogo detalja i sitnih delova kojih može da bude čak 2700 u jednostavnoj dijatonskoj harmonici, sve do 6700 u instrumentu na kojm upravo radim”, kaže dizajner Mišel Servanti.

Mišel Monbrijal, MAJSTOR ZA HARMONIKE Mišel Monbrijal, majstor, objašnjava da je pri svemu tome veoma važno drvo, jer zvuk instrumenta zavisi od vrste drveta. “‘Mogen’ koristi isključivo lokalno drvo, kao što su kesten ili jabuka. To je za telo instrumenta, dok se za vazdušnu komoru koristi jova”, dodaje majstor Monbrijal.

U čemu se razlikuje jedna tradicionalna harmonika od nekog novog prototipa?

Mišel Servanti, DIZAJNER HARMONIKA “Tradicionalni instrument je ovo što smo radili do sada. Razlika je u tome kako pravimo instrument. Drugačija vrsta konstrukcije menja akustiku i, takođe, stvara drugačiji osećaj dugmića”, kaže Servanti.

Za ovaj novi model, prilagođen zahtevima mlađih muzičara, bile su potrebne tri godine istraživanja.

Reni Lašce, IZVRŠNI DIREKTOR “MOGENA” “Ponovna popularnost dijatonskih harmonika je važna. ‘Mogen’ ih nije pravio 60 godina. Sada im posvećujemo prilično vremena, jer mnogo mladih muzičara otkriva čari harmonike upravo zahvaljujući ovom modelu”, kaže direktor “Mogena”... radionice koja je 1960-ih gotovo zatvorila vrata - zbog konkurencije iz Italije i Azije, ali sada ponovo izbija u prvi plan.

XS
SM
MD
LG