Linkovi

Britaniju zahvatila nasilna moda «happy slapping» odnosno «vesela ćuška»


Vraćate se kući posle dugog dana na poslu. Sasvim iznenada, jedan tinejdžer vas udara po glavi dok vas drugi snima kamerom svog mobilnog telefona. I to se zove «Vesela ćuška». Video se stavlja na web sajtove poput ovog, i prosledjuje telefonima širom zemlje.

Neki psiholozi veruju da su pomamu podstakle emisije kao što je Prljavi Sančez, u kome učesnici povredjuju jedni druge, i sami sebe. (Trigger Happy TV, u kojima učesnici maskirani u životinje napadaju jedni druge.) U proteklih šest meseci, samo u Londonu prijavljeno je oko 200 slučajeva «veselih ćuški».

Mi to tretiramo veoma ozbiljno. To nije zabava, radi se o napadima za koje se dobija i do 5 godina zatvorske kazne.» Pomama je počela u londonskom metrou i autobusima, ali, kako sve više ljudi ima telefone sa kamerama, «veseli ćuški» zahvatili su i školska dvorišta.

Rubi Tejlor «Ja sam dobila nekoliko veselih ćuški do sad. Oni misle da je to smešno, ali ne shvataju da je zapravo to ozbiljna stvar». Policija takodje ne nalazi ništa veselo u novom trendu i odbija da uopšte prihvati naziv «Vesela ćuška», tretirajući ih pre kao fizički napad.

XS
SM
MD
LG