Linkovi

NASA odlučila da odloži obnavljanje letova šatla


NASA još uvek nije sigurna da je učinila sve što je u njenoj moći, kako bi sprečila ponavljanje tragedije šatla Kolumbija, kada se komad krute izolacione pene, prilikom poletanja, odvalio sa velikog spoljnjeg tanka za gorivo i udario u krilo orbitera i probušio ga. To oštećenje omogućilo je da, tokom sletanja, pregerejani atmosferski gasovi prodru u letilicu i unište je, odnevši pri tom i živote 7 astronauta. Novi direktor svemirske agencije, Majkl Grifin, ukazao je da je inženjerima potrebno dodatno vreme, kako bi obezbedili da let šatla Diskaveri bude bezbedan.

“To je u skladu sa našim opštim pristupom obnavljanju letova, koji podrazumeva da ćemo ih obnoviti, ali nećemo to učiniti navrat-nanos. Želimo da to bude na pravi način.”

Glavni razlog kašnjenja poletanja otkriven je prilikom probnog punjenja spoljnjeg gorivnog rezervoara na šatlu Diskaveri. Tehničari su registrovali da se celom dužinom cevi za dovod tečnog kiseonika pojavio led. Pošto tečni kiseonik mora da se održava na niskoj temperaturi, to je dovelo do stvaranja leda usled velike vlage koja vlada na Floridi. NASA se boji da bi led mogao da se odlomi prilikom poletanja i da ugrozi šatl na sličan način kako se to dogodilo orbiteru Kolumbija. Pomoćnik menadžera šatla, Vejn Hejl, ukazuje da je taj problem tek nedavno otkriven, pošto je do sada pažnja najviše bila posvećena tome da se spreči otpadanje izolacione pene.

“Znali smo da su postojale još 3 ili 4 stvari koje treba rešiti, a znali smo i za pojavu leda na ekstrnim rezervoarima za gorivo, ali smo verovali da to nije razlog za veliku brigu. Ipak moramo da se u to uverimo.”

Inženjeri će na cev za dovod tečnog kiseonika postaviti grejač, kako bi sprečili pojavu leda. Gospodin Hejl naglašava da inženjeri proveravaju još neke stvari, kao što je mogući problem sa izolacijom na vrhu spoljnjeg rezervoara za gorivo. Na međunarodnoj svemirskoj stanici sa nestrpljenjem očekuju dolazak šatla, pošto on treba da dopremi i rezervni žiroskop, za uređaj koji stanicu drži u orbiti. Trenutno na stanici funkcionišu samo 2 od postojeća 4 žiroskopa, što je neophodni minimum. Što se tiče dopremanja redovnih potrepština na svemirsku stanicu, to će – do povratka šatla – nastaviti da vrše ruske letilice Sojuz.

XS
SM
MD
LG