Linkovi

Ram Imanjuel: Dobrovoljan odlazak u Hag 12 Srba optuženih za ratne zločine je veliki korak napred


“Dobrovoljan odlazak u Hag 12 Srba optuženih za ratne zločine je veliki korak napred, ali posao time nije završen” rekao je ko-predsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, Ram Imanjuel (Rham Emanuel), demokrata iz države Ilinoi.

U razgovoru sa kolegom Brnakom Mikašinovićem, kongresmen se prvo osvrnuo na svrhu i rad kokusa.

Ram Imanjuel: Cilj srpskog kokusa je da se srpskom narodu pruži prilika da se pridruži demokratskim snagama Evrope, SAD, Kanade i južne Amerike. Mi smo za to veoma zainteresovani politički, strateški i ekonomski. Smatram da je za Srbiju važno da ostvari demokrtske težnje u borbi protiv snaga prošlosti. Inače, kokus je dvostrančko telo koje povremeno zaseda i sačinjeno je od predstavnika Kongresa koji su u to telo stupili iz ličnih, političkih ili drugih razloga, da bi delovali u interesu Srbije. Nedavno sam se sastao sa političkim liderima Srbije koji su bili ovde, kao i sa ambasadorom te zemlje, sa ciljem da poradimo na unapredjenju odnosa izmedju SAD i Srbije.

Glas Amerike: SAD nisu zvanično formulisale stav o pitanju konačnog statusa Kosova. Da li se srpski kokus bavi tim pitanjem i da li može da utiče na Kongres ili administraciju u vezi sa tim?

Ram Imanjuel: Adminstracija formuliše svoju spoljnu politiku i ukoliko se mi u Kongresu ne slažemo sa njom, sumnjam da bi srpski kokus zauzeo stav koji bi bio suprotan gledištu administracije.

Glas Amerike: Stejt departmant bi uskoro trebalo da donese odluku o sertifikaciji Srbije i Crne Gore. Ukoliko ta odluka bude pozitivna, da li bi Kongres mogao da je ospori?

Ram Imanjuel: Kongres može da ima drugačiji stav od stava administracije, ali mislim da će administracija, i, specifično, Stejt department doneti odluku kojom bi se ohrabrile demokratske akcije i snage u Srbiji kako bi ta zemlja nastavila demokratskim putem. Ukoliko Državni sekretarijat donese odluku da sertifikuje Srbiju stvarno sumnjam da bi Kongres osporio tu odluku -- ustvari apsolutno sam siguran da do toga ne bi došlo.

Glas Amerike: Kako biste definisali saradnju Srbije sa Haškim tribunalom u svetlu nedavnog dobrovoljnog odlaska u Hag 12 Srba optuženih za ratne zločine?

Ram Imanjel: To je veliki, veliki korak u dobrom pravcu. Mi očekujemo da Srbija u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom. Ne samo 80 odsto saradnje, već potpuna saradnja, koja podrazumeva i hapšenje Mladića i Karadžića. Ličnosti koje su predstavljale Srbiju i Srbe na stari i autokrastki način moraju biti izvedene pred lice pravde. Oni koji žele da Srbija krene prema budućnosti i pridruži se Evropi kao ekonomski i demokratski partner medjunarodne zajednice, moraju da shvate da postoje posledice nesaradnje sa Haškim tribunalom. Dok se ta saradnja ne ostvari, Srbija neće biti potpuno prihvaćena; njeni mladje generacije i srednja klasa imaju iste, ako hoćete, potrošačke i političke apsiracije kao i svi drugi ljudi širom sveta, da budu prihvaćeni u porodicu demokratskih zemalja, ali to ne mogu da učine ako postoje aktivne regresivne snage, uključujući optužene za ratne zločine, koji su na slobodi i predstavljaju Damoklov mač nad glavom te zemlje. Dobrovoljan odlazak 12 optuženih je veliki, veliki korak napred, ali posao time nije završen.

Glas Amerike: Kakvu poruku biste želeli da uputite srpskom narodu?

Ram Imanjel: Srbi su na pravom putu prihvatanjem demokratije i demokratskih snaga. Srbija i Crna Gora će biti članica medjunarodne zajednice slobodnih zemalja. Postignuti su veliki rezultati, ali put postaje sve teži što se više približavate vrhu planine. Medjutim, sada nije vreme za kolebanje ili neizvesnost. Srbija će stići do vrha planine i postati deo demokratskih snaga Evrope i Amerike. Uprkos regresivnim političkim i emotivnim tendencijama, Srbija bi trebalo da ponosno kroči prema budućnosti i da se pridruži ostatku Evrope, kao član svetske demokratske zajednice.

XS
SM
MD
LG