Linkovi

U Crnoj Gori vjeruju da su ozbiljne najave srpske Vlade da će u što kraćem roku uhapsiti Mladića


Zamjenik šefa diplomatije državne zajednice Predrag Bošković je naveo da je nesporno da je nakon 1. januara ove godine napravljen pozitivan pomak u saradnji Vlade Srbije sa Hagom i da je to uticalo na dobijanje pozitivne Studije izvodljivosti. Bošković se nada da će vlada u Beogradu preduzeti odlučnije korake po pitanju devet haških optuženika i da neće samo insistirati na dobrovoljnim predajama, već na hapšenju onih koji nisu voljni da se predaju.

On je istakao da će sljedeći korak u pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji zavisiti od budućeg ispunjavanja obaveza prema Hagu, uključujući hapšenje i izručenje Ratka Mladića. Govoreći šta slijedi nakon uspostave pune saradnje sa Haškim sudom, Bošković je rekao da možda postoji još jedan politički zahtjev, a da su ostali “manje više tehničke prirode”.

“Političko pitanje koje nije stavljeno ad akta je tužba protiv osam NATO zemalja i bojim se da će to biti jedna od prepreka na putu budućih integracija Srbije i Crne Gore”, smatra on.

Bošković je objasnio da će pred državnom zajednicom biti tehnički problemi u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, a to su reforma pravnog i ekonomskog sistema u obje države članice. Zamjenik Vuka Draškovića je zaključio da je u svakom slučaju veoma važno da politička pitanja budu “arhivirana” da bi se onda svi zajedno posvetili tehničkim pitanjima. No, jedno od političkih pitanja o kome se u Crnoj Gori sve više govori, jeste dilema o većini neophodnoj za donošenje referendumske odluke.

Predsjednik Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope Rene Van der Linden kazao je u intervjuu za radio Antena M da će međunarodna zajednica pomno nadgledati ishod debate o referendumu u Crnoj Gori i naglasio kako ne isključuje mogućnost miješanja Brisela i Strazbura, odnosno davanja savjeta o određenim odredbama zakona o referendumu. On je upozorio da bi eventualna referendumska odluka Crne Gore o istupanju iz državne zajednice mogla usporiti proces približavanja Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG