Linkovi

Evropa je oduvek služila kao teren za pripremanje terorističkih napada na SAD


Evropa je oduvek služila kao teren za pripremanje terorističkih napada na SAD

Evropski stručnjaci za terorizam izjavili su pred Odborom za medjunarodne odnose Predstavničkog doma američkog Kongresa da je Evropa oduvek služila kao teren za pripremanje terorističkih napada na SAD, i da će se takvo stanje verovatno dalje pogoršati.

Stručnjaci kažu da je ta situacija izazvana nedovoljno striktnim imigracionim propisima evropskih zemalja, sve većom radikalizacijom delova evropske muslimanske populacije, i nesposobnošću evropske policije da razbije terorističke mreže. Govoreći o islamskom ekstremizmu u Evropi, stručnjaci za terorizam izjavili su pred Odborom za medjunarodne odnose da teroristički napadi u Madridu prošle godine nisu iznenadili obaveštajnu zajednicu – koja je znala da je bilo samo pitanje vremena pre nego što dodje do terorističkog napada na evropskom tlu. Stručnjak za terorizam Piter Bergen kaže da su najznačajniji teroristički napadi prošle decenije imali snažnu evropsku komponentu.

« S obzirom na sve veći broj evropskih muslimana i njihov osećaj otudjenja od evropskog društva, taj voz može samo da se ubrza.»

Jedna nova studija utvrdila je da se 80% evropskih muslimana, kojih ima izmedju 15 i 20 miliona ne računajući Tursku, osećaju kao žrtve. Mnogi Muslimani kažu da se osećaju izolovanim i isključenim iz društva u kome žive. Stručnjak za terorizam Lorenco Vidino kaže da situaciju pogoršava činjenica da mnogi Evropljani ni ne uvidjaju da taj problem postoji.

«Evropa se suočava sa krupnim problemom u nastojanju da integriše decu i unuke muslimanskih imigranata koji su došli na kontinent od 60-ih godina. Za mnoge od njih, radikalni Islam postao je utočište kao sredstvo protesta zbog problema nezaposlenosti i diskriminacije,» kaže Vidino.

Uz to, evropski zakoni ne kažnjavaju dovoljno pojedince povezane sa terorističkim grupama. «U većini zemalja regrutovanje se ne smatra krivičnim delom… ako se regrutuju za džihad u Iraku oni ne čine nikakva dela protiv Francuske ili Nemačke,» kaže Vidino. Stručnjaci za terorizam takodje su predočili Odboru da je islamski ekstremizam u Evropi u porastu i da se taj problem mora rešavati.

XS
SM
MD
LG