Linkovi

Rusija će obučavati i opremati palestinske snage bezbednosti


Putin je takođe ponudio pomoć u obnovi palestinskih terotorija oštećenih tokom četiri i po godine dugog konflikta sa Izraelom.

Putin je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali, na kraju trodnevene posete ruskog lidera regionu. Ruski predsednik rekao je da će njegova zemlja pomoći u obnovi palestinske infrastrukture u pojasu Gaze, što se po svemu sudeći odnosi na pomoć u očivanju reda i obezbeđivanju neophodnih službi pošto se Izrael povuče iz Gaze ovog leta. Govoreći preko prevodioca, Putin je pozvao i Palestince i Izraelce da porade na tome da se mirovni proces nastavi.

«Ceo civilizovani svet nalazi se na tom putu, i mi se nadamo da će i Izrael i Palestina krenuti istim putem»

Istovremeno, palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da bi obe strane trebalo da nastave napore i ispune obaveze koje su preuzele.

«Mi insistiramo na tome da se postigne mir i pozivamo Izrael da usvoji 'Mapu za mir', da ubza implementaciju dogovora iz Šarm el-Šeika i da osnaži naša nastojanja, zbog nas i njih. Ovo je velika prilika»

Tokom konferencije za novinare, Putin je rekao da Rusija namerava da nastavi da pomaže Iranu u razvoju nuklearnog programa, za koji je rako da veruje da ima mirnodopsku namenu. Izraelski zvaničnici izrazili su zabrinutost da će Iran tu tehnologiju iskoristiti da napravi nuklearno oružje, što je optužba koju vlada u Teheranu poriče. Putin je naglasio da veruje da delovi iranskog programa ne ugrožavaju bezbednost Izraela. Inače, Putin je prvi ruski lider koji je posetio Izrael i palestinske teritorije. On je u prostorije predsednika Mahmuda Abasa došao sa namerom da Palestincima proda 50 oklopnih vozila i dva helikoptera kako bi zamenili ono što je uništeno tokom više od četiri i po godine izraelsko-palestinskog konflikta. Međutim, neizvesno je da li će do toga doći zbog protivljenje Izraela prodaji oklopnih vozila, tako da je Putin posetu završio bez pominjanja prodaje. Izrael se plaši da bi ekstremisti mogli da se domognu tih vozila. Putin je tokom posete izneo predlog da se u Moskvi održi blisko-istočna mirovna konferencija. Palestinci su tu ideju podržali, ali su je Izrael i SAD odbacili, rekavši da sada nije pravi trenutak za takvu konferenciju. Pored ruske podržke iranskom nuklearnom programu, Izrael se takođe protivi i planovima Moskve da Siriji proda protiv-avionske rakete. Putin je u četvrtak rekao da ruska pomoć Iranu i Siriji ne predstavlja pretnju Izraelu, iako je priznao da Teheran mora da uradi više kako bi ubedio svet da ne razvija nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG