Linkovi

Ambasador Kristofer Hil apeluje na hitnu obnovu pregovora o sjevernokorejskim nuklearnim ambicijama


Pomoćnik američkog državnog sekretara za Aziju, Kristofer Hil rekao je da je, i pored toga što ne postoje čvrsto utvrđeni rokovi, vlada u Pjongjangu odgovorna za odlaganje nastavka multilateralnih pregovora o njenim nuklearnim ambicijama:

“Suština problema je to što Sjeverna Koreja još nije donijela stratešku odluku da eliminiše svoj nuklearni arsenal. Očigledno raste raspoloženje da se problem rješava što hitnije, jer su pregovori prekinuti još prije deset mjeseci"

Ambasador Hil se obratio novinarima u Seulu, pošto je proveo cijelu sedmicu na konsultacijama sa zvaničnicima Japana, Kine, Sjeverne i Južne Koreje – država koje pored Rusije i Sjedinjenih država učestvuju u multilateralnim pregovorima.

Od juna prošle godine, kada je odlučila da bojkotuje pregovore, Sjeverna Koreja je objavila da posjeduje atomsko oružje i da planira proširenje svog nuklearnog arsenala, bez obzira na to što se potpisivanjem nekoliko međunarodnih sporazuma obavezala da takvo oružje neće proizvoditi.

Ambasdor Hil je kao «neprijatnu» ocijenio činjenicu da sjevernokorejski nuklearni reaktor u Jongbjonunije u funkciji već tri nedjelje – što je znak da Pjongjang možda prerađuje utrošeno gorivo u materijal za proizvodnju oružja. Hil je apelovao na Pjongjang da ne testira svoje nuklearno oružje.

«Mislim da bi nuklearne probe u vrijeme kada su multilateralni pregovori obustavljeni, samo dovele do ogromnih problema»

U četvrtak, šef američke vojne obavještajne službe rekao je zakonodavcima na kapitol Hilu kako vjeruje da Sjeverna Koreja može da proizvede projektile sa nuklearnim bojevim glavama. Ako je to tačno, Pjongjang bi mogao da nukelarnim oružjem napadne ciljeve u bilo kojoj od susjednih država, čak i zapadne dijelove SAD.

Na konferenciji za novinare u četvrtak uveče, predjsednik Džordž Buš opisao je sjevernokorejskog lidera Kima Džonga Ila kao "tiranina", ističući kako je u ovom trenutku oportuno vjerovati da su tačne procjene američkih obavještajnih službi u vezi sa sjevernokoresjkim nuklearnim arsenalom i kapacitetima.

XS
SM
MD
LG