Linkovi

Kofi Anan pozvao na konsenzus oko usvajanja korenitih reformi Svetske organizacije


Generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je danas u Nju Delhiju da zemlje članice treba da se odluče u vezi sa predloženim izmenama u načinu funkcionisanja Svetske organizacije, pre zasedanja u septembru u Njujorku. Među predloženim izmenama jeste i proširenje broja stalnih članica Saveta bezbednosti, kojima ne bi bilo dato pravo veta. To bi, po rečima Kofija Anana, učinilo to telo reprezentativnijim i predstavljalo bi veoma važan korak napred.

“Veoma je važno da su u Savetu efektivno zastupljene svetske sile, kao i da je obezbeđen glas iz svih regiona sveta. Mislim da će te izmene uticati na to da odluke Saveta bezbednosti budu mnogo bolje prihvaćene, ali i na to da sam Savet dobije veći legitimitet.”

Za stalno mesto u Savetu Bezbednosti lobiraju Japan, Indija, Brazil i Nemačka. Indijski lideri stavili su akcenat na svoj zatev za stalnim mestom u Savetu bezbednosti tokom posete generalnog sekretara Kofija Anana, koji je aspiracije Nju Delhija nazvao ”legitimnim“. Anan je, međutim, naglasio da je proširenje Saveta bezbednosti samo jedno od pitanja koje se nalazi na spisku za promene, koje bi trebalo da budu usmerene na probleme zemalja u razvoju, kao što su bolesti, siromaštvo i glad. Anan je dodao da ”ukoliko ne bude dramatičnih izmena“, zemlje članice se slažu sa tim da sledeći šef Ujedinjenih nacija treba da bude iz Azije, a kao kandidat se za sada nameće Surakiart Satiratai, tajlandski ministar inostranih poslova. Generalni sekretar UN pozvao je na što skoriji povratak na vladavinu zakona u Nepalu, gde je kralj Gijanendra preuzeo vlast i mnoge političke neistomišljenike stavio u zatvor.

XS
SM
MD
LG