Linkovi

Godišnji izvještaj o stanju medijskih sloboda u svijetu vašingtonske organizacije Fridom haus


Situacija u državnoj zajednici lošija je nego u Hrvatskoj, a bolja u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, navodi se u godišnjem izvještaju o stanju medijskih sloboda u svijetu vašingtonske organizacije Fridom haus /Freedom House/.

Učinjeno je malo na dekriminalizaciji klevete, a nezavisnost sudstva je neizvjesna - posebno u Crnoj Gori gdje sudije postavlja vladajuća većina. Fridom haus navodi da je diskutabilna je i primjena zakona o slobodnom pristupu informacijama u Srbiji, gdje je kao jedan od najtežih incidenata pomenuta optužnica vojnog suda, protiv novinara koji je u svojoj knjizi otkrio državne tajne. Kopije knige koju je objavio helsinški komitet u Beogradu, zaplijenjene su.

Zakon o radiodifuziji u Srbiji se ne primjenjuje, državna TV nije transformisana. U martu, srpska vlada je za urednika te medijske kuće postavila sebi lojalnu osobu, a idućeg mjeseca i novi upravni odbor. U avgustu parlament Srbije je usvojio kontroverzan amandman koji medijske organizacije vide kao preuzimanje kontrole nad Savjetom za radiodifuziju. U Crnoj Gori, odložena transformacija sa državnog na nezavisno regulatorno tijelo odložila je dodjele dozvola za frekvencije TV i radio stanicama.

Mediji su i tokom 2004. radili u politički polarizovanom ambijentu, koji čini da neki novinari i dalje samocenzurišu svoj rad. navode se primjedbe CeSID-a da su neki vlasnici medija neobjektivno promovisali svoje i partijske interese u vrijeme predizborne kampanje. Dalje – ističe se napad tjelohranitelja ministra za kapitalne investicije na vlasnika dva beogradska dnevnika i napad na Svetlanu Đorđević kojoj je injekcijom ubrizgana nepoznata tečnost i od koje je traženo da demantuje navode iz svojen knjige o zločinima srpske vojske na Kosovu.

U Crnoj Gori ubijen je kontroverzni izdavač i urednik lista dan Duško Jovanović, koji je često kritikovao premijer i zato se suočavao sa brojnim sudskim tužbama. Ubijen je iz automobila u pokretu, a policija je optužila jednog osumnjičenog. Jovanovićeve kolege i mediji okarakterisali su ubistvo kao napad na slobodu medija. U SCG djeluje veliki broj privatnih i nezavisnih medija. Privatizacija lokalnih glasila konačno je zakonski regulisana, ali je transparentnost pvlasništva i dalje slaba. Politizovana regulatorna tijela čine da provladine medisjke kuće lakše dobijaju dozvole za rad, neke od njih dobijene ilegano u vrijeme Miloševićevog režima.

U izvještaju Fridom Hausa se kao ozbiljan problem navodi i odluka opštine Trstenik da, i pored protivljenja javnosti, vlasništvo lokalne TV stanice preda Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Na Kosovu, pravila UNMIK-a i ustavni okvir omogućavaju slobodu medija, ali su česti napadi i uznemiravanje novinara od strane lokalnih i međunarodnih vlasti tu slobodu ograničili.

U martu, u vrijeme etničkog nasilja, novinarska ekipa TV B92 je ispod svog kombija pronašla eksplozivnu napravu. Međunarodna zajednica je za eskalaciju nasilja optužila medije koji su o događajima izvještavali senzacionalistički. nakon toga ustanovljena su strožija pravila, koja medijske organizacije ocjenjuju kao restrikciju slobode govora i štampe, navodi se u izvještaju vašingtonske organizacije Fridom Haus. Dio izvještaja koji se odnosi na Srbiju i Crnu gori možete pročitati i na našoj veb stranici na adresi www.glasamerike.net

XS
SM
MD
LG