Linkovi

Vašington objavio da države jugoistočne Evrope aktivno sarađuju u borbi protiv terorizma


Američki Državni sekretarijat saopštio je, u svom godišnjem izvještaju o terorizmu u svijetu, da se aktivnost terorista u svijetu značajno povećala u 2004. godini i da je u terorističkim napadima je poginulo 1.907 ljudi, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za više od 30 odsto.

Državni sekretarijat nije u najnovijem izvještaju precizirao broj terorističkih napada, uz obrazloženje da ne postoji adekvatna metodologija definisanja terorističkog napada. Kritičari kažu da su brojke izostavljene da bi se izbjegao utisak da Bušova administracija i njeni saveznici nemaju uspjeha u ratu protiv terorizma.

U izvještaju se kaže da Al Kaida i dalje predstavlja najveću prijetnju Sjedinjenim Državama, ali da organizacija na čijem je čelu Osama Bin Laden i pored toga što su njeni čelnici i dalje u bjekstvu - nema snagu, organizaciju i liderstvo kakvo je imala. Al Kaida sada pokušava da svoj uticaj proširi na manje terorističke grupe u svijetu. Slabljenju Al kaide, pored Sjedinjenih država, navedeno je u izvještaju, posebno su doprinijeli saveznici u globalnom ratu protiv terorizma – posebno Britanija, Pakistan, Saudijska Arabija i Filipini.

Uprkos ograničenim reursima zemlje jugoistočne Evrope aktivno podržavaju međunarodnu borbu protiv terorizma, saopštio je Stejt Dipartment. Dvanest država, među kojima su i bivše jugoslovenske republike Srbija i Crna Gora, BiH, Hrvatska, Makedonija i Slovenija - sarađivale su u borbi protiv organizovanog kriminala i trafikinga i poboljšavale obuku pograničnih organa bezbjednosti, kroz Inicijativu za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SECI), odnosno njen regionalni centar za borbu prekograničnog kriminala u Bukureštu.

U izvještaju se posebno razmatra situacija na Kosovu, koje je, pod upravom UN-a, kako se navodi “uspješno pred sud izvelo pojedince optužene za terorizam i razvilo nove mehanizme spriječavanja finansiranja terorista”. U tom kontesktu se pominje zakon koji reguliše zabranu pranja novca, usvojen u februaru. Radikalne islamske organizacije su, navodi se u izvještaju američkog državnog sekretarijata, bezuspješno su pokušale da regrutuju sljedbenike među albanskim muslimanima na Kosovu.

U junu prošle godine Albanija je uhapsila i izručila Kosovu Florima Ejupija, optuženog za teroristički napad na srpski autobus 2001 godine. Ejupi je optužen za terorizam i ubistvo, podsjeća Stejt Dipartmen i ističe da su UNMIK i privremene kosovske institucije sarađivale sa SAD i drugim vladama razmjenjujući informacije i sprovodeći istrage grupa koje se dovode u vezu sa teroristima.

XS
SM
MD
LG