Linkovi

Teri Dejvis: Očuvanje državne zajednice zavisi od volje njenih gradjana, mada svi žale nakon razvoda


Generalni sekretar Saveta Evrope, Teri Dejvis, osvrnuo se danas na jučerašnji susret sa predsednikom SCG, Svetozarom Marovićem, nazvavši to "dobrim i optimističnim vestima iz balkanskog regiona":

Imali smo veoma dobar i pozitivan razgovor, gdje smo se sporazumjeli o potrebi za medjusobnim poštovanjem i razumjevanjem naroda na Balkanu i važnosti mirnog i razumnog dijaloga. Veoma sam zadovoljan što je on predsjednik SCG, koja uključuje i Kosovo. Kao generalni sekretar Savjeta Evrope, znam da ću razočarati neke koje znam na Kosovu, ali ću nastaviti da radim na očuvanju cjelovitosti teritorija svih naših članica, uključujući i SCG", rekao je Teri Dejvis na pres konferenciji u Strazburu.

On je naglasio da očuvanje državne zajednice ovisi od volje njenih gradjana, nalazeći da "svi žale nakon razvoda". S tim u vezi, on odbija da bude bračni savjetnik ali i neko ko će ohrabrivati razilaženje. Do odluke gradjana Srbije i Crne Gore o sudbini zajedničke držve, on će, kako obećava, nastaviti da radi na njenom očuvanju, kao što je to činio i sa Gruzijom, Rusijom ili Moldavijom. Žaleći zbog svojevremenog odbijanja predstavnika srpske-pravoslavne crkve da učestvuju u projektu obnove vjerskih objekata na Kosovu, generalni sekretar Savjeta Evrope primjeti "nove, pozitivne pomake" i, s tim u vezi, najavljuje da će za dvije nedjelje učestvovati na donatorskoj konferenciji o Kosovu.

XS
SM
MD
LG