Linkovi

Frederik Piterson: Najverovatnije je da će Sribja i Crna Gora biti sertifikovana, mada o tome nije doneta odluka


Saradnja Beograda sa Haškim tribunalom u poslednje vreme je veoma ohrabrujuća. Mislim da je sertifikacija Srbije i Crne Gore u interesu svih strana kako bi ta zemlja mogla da se ekonomski i politički stabilizuje i pruži svoj doprinos širem ratu protiv terorizma,“ rekao je Frederik Piterson, spoljnopolitički savetnik kongresmena Toma Tangreda, republikanca iz Kolorada.

Na pitanje šta sve utiče na politiku Vašingtona prema Kosovu, Frederik Piterson je u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem rekao:

Piterson: Pitanje terorizma je prizma kroz koju će se doneti i najvažnije odluke o Kosovu. Državni sekretar Kondaliza Rajs je sada prvenstevno preokupirana pitanjem islamističkog terorizma sa kojim su suočeni SAD i ceo Zapad, a to će se direktno odraziti i na našu politiku na Balkanu, kao i na rešavanje konačnog statusa Kosova. Terorizam kao faktor nestabilnosti, kako širom sveta, tako i na Balkanu, sada je u centru pažnje u Evropi i SAD, posebno u svetlu mogućeg uticaja i povezivanja kriminalnih i terorističkih aktivnosti na Balkanu.

Glas Amerike: Da li je odrednica “standardi pre statusa” i dalje presudno važan faktor u rašavanju konačnog statusa Kosova?

Piterson: Standardi pre statusa” su kamen temeljac svakog sporazuma o konačnom statusu Kosova i regionalne stabilnosti jer se ispunjavanjem standarda garantuje pravedno postupanje prema svim stranama. Nemožete odrediti status bez obezbedjenja standarda, odnosno bezbednosti celokupnom stanovništvu Kosova. Potpuno je moralno nezamislivo da bi svetska zajednica odstupila od tog principa. Standardi se moraju ispuniti i mislim da tu postoji saglasnost u Ujedinjenim nacijama, Evropi i SAD.

Glas Amerike: Da li je kontakt grupa u procesu formulisanja nekog novog stava prema Kosovu i uzima li u obzir predlog srpske vlade koji glasi ”manje od nezavisnosti ali više od autonomije“?

Piterson: Konakt grupa nema novi, niti konačno formulisan stav o statusu Kosova. Nema rešenja koje ne bi imalo i pozitivne i negativne aspekte i za jednu i drugu stranu. Medjutim, svakim rešenje se mora prvenstveno uzeti u obzir zaštita manjinskog stanovništva, posebno srpskog, i verskih objekata, ne samo pravoslavnih, već i ostalih veroispovesti. Rešenje konačnog statusa Kosova će odraziti i želju Zapada da obezbedi da taj reigon ne postane utočište islamista i da se onemogući njihova aktivnost. Prisustvo islamskog uticaja na Kosovu, može se meriti, ako hoćete, brojem novosazidanih džamija koje su izgradjene, ne novcem kosovskih Albanaca, već Saudjske Arabije i Ujedinjenih emirata, što govori o stranom uticaju u tom regionu. To je ono što zabrinjava SAD.

Glas Amerike: I na kraju, da li ste primetili bilo kakvu promenu u zvaničnom stavu SAD prema državnoj zajednici Srbija i Crna Gora?

Piterson: Pitanje državne zajednice je veoma složeno i zahteva pomno razmatranje. Ja sam jedan od organizatora predstojeće posete jedne kongresne delegacije Srbiji i Crnoj Gori, Kosovu i Republici Srpskoj, krajem maja, ili početkom juna ove godine. U toj delegaciji će biti bliski saradnici ključnih senatora i kongresmena, kao i nevladinih organizacija, koji su zainteresovani za taj region da bi se upoznali sa aktuelnom situacijom i preneli svoje utiske Kongresu, administraciji i samoj američkoj javnosti. Medjutim, kao što znate, stav Vašingtona je da podržava državnu zajednicu i za sada nema indikacija o promeni tog stava.

XS
SM
MD
LG