Linkovi

Demokrate i Republikanci biju bitku oko penzionog osiguranja


Skupovi, govori, i pretresi na Kapitol Hilu označili su novu fazu u vrlo emotivnoj debati u SAD o inicijativi predsednika Buša da se promeni američki sistem socijalnog i penzionog osiguranja.

Skup protivnika predsednikovog predloga o reformi sistema socijalnog osiguranja dogodio se u trenutku dok nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će Buš morati da uloži još mnogo napora da da bi uverio Amerikance u ispravnost svoje inicijative. Prema istraživanju Vašington Posta i ABC-a, 45% ispitanih podržava formiranje privatnih penzionih računa preusmeravanjem dela novca od poreza za socijalno osiguranje, ali se 51% protivi tom planu. Takav otpor bio je očigledan na skupu u parku ispred Kapitola, gde su se okupili doslovno svi demokratski članovi Predstavničkog doma i Senata. Jedan od najglasnijih kritičara Bušovog plana iz redova Demokrata je senator Ričard Derbin.

«Da li želite da vaša sigurnost kad dodje vreme za penziju zavisi od Vol Strita? Da li želite da opteretite svoju i moju decu dugom od pet triliona dolara?» Nekoliko metara dalje, republikanski članovi Predstavničkog doma osudili su, kako kažu, «demagogiju Demokrata» po pitanju socijalnog osiguranja.

Klej Šo je Republikanac sa Floride.

«Demokrate samo zanima da li u blizini ima TV kamera, i onda mogu da napadaju Republikance zato što žele da nešto promene, umesto da se udruže sa nama. Mi smo im više puta pružili ruku da zajedno nadjemo rešenje, i oni su nas svaki put odbili».

A na demokratskom mitingu, kongresmen Steni Hojer, drugi Demokrata u predstavničkom domu, uputio je sledeću poruku predsedniku i Republikancima.

«Ako je predsednik SAD u pokušajima da privatizuje penziono osiguranje mislio da ćemo mi za to vreme da spavamo, grdno se prevario»

Kritičari kažu da će promene za koje se zalaže Buš pogoršati budžetski deficit, značajno povećati državni dug, i ostaviti milione Amerikanaca u neizvesnoj situaciji kada dodje vreme za penziju. Demokratama se u njihovoj borbi pridružila i koalicija grupa koje predstavljaju prava penzionera, žena i radnika. Osim toga, oni imaju još jednog aduta, a to je ni manje ni više nego Džejms Ruzvelt, unuk pokojnog predsednika Frenklina Ruzvelta za vreme čijeg mandata je rodjen sistem socijalnog osiguranja.

«Načinili smo veliki napredak time što smo ljudima rekli da mogu da računaju na sigurne penzije, mogu da računaju da će, ako budu povredjeni imati finansijsko pokriće. A u slučaju njihove prerane smrti, njihova deca i najbliži mogu da računaju da će biti obezbedjeni. To je suština ove borbe.»

Republikanci koriste novi slogan u svojoj borbi za promene socijalnog osiguranja. Oni Demokrate zovu «partijom negiranja», što je deo strategije da se Demokrate prikažu kao političari koji opstruiraju nove inicijative. Predsednik Buš još nije uputio Kongresu nikakav specifičan predlog zakona o reformi socijalnog osiguranja, u nadi da će zakonodavci raditi zajedno na dvopartijskom zakonu. Republikanci žele da Bušov predlog počne da se razmatra u Kongresu najkasnije u julu. U utorak je došlo do ključnog koraka kada je održan prvi pretres u Senatskom odboru za finansije, čiji je predsedavajući, Republikanac Čarls Gresli oštro kritikovao, kako je rekao «pristup nečinjenja ničega». Očekuje se da će upravo Gresli napisati prvu veliku verziju zakona o socijalnom osiguranju.

XS
SM
MD
LG