Linkovi

Irački parlament se u četvrtak izjašnjava o sastavu privremene vlade Ibrahima Al Džafarija



Mandatar za sastav nove iračke vlade Ibrahim Al Džafari saopštio je da će se 275-člana iračka skupština u četvrtak izjasniti o sastavu kabineta koji je predložio.

Na konferenciji za novinare u Bagdadu, Džafari nije htio da saopšti ime nijednog od budućih ministara, ali je nagovijestio da će sve etničke zajednice, uključujući i sunite koji su bojkotovali glasanje, biti zastupljene u vladi.

Džafari je rekao da je za ministre predložio i nekoliko žena.

Predsjednik Džalal Talabani mora odobriti sastav kabineta prije nego se o njemu izjasni parlament.

Podrška parlamenta vladi označiće krupan korak u procesu demokratizacije Iraka, pošto političke stranke u zemlji još od istorisjkih izbora održanih prije tri mjeseca nisu uspjele da se dogovore o sastavu kabineta. Džafari kaže da su postojali dobri razlozi za odlaganje izbora vlade.

"Trebalo nam je ovoliko vremena, jer smo htjeli da oformimo snažnu vladu koja može da rješava sve probleme sa kojima se suočavamo. Znamo da smo u lošoj situaciji i da je ovo prvi ovakav eksperiment u iračkoj istoriji. Ovdje žive različite etničke grupe i zato nam je bilo potrebno vrijeme. Sastajali smo sve do danas kako bismo u najvećoj mjeri približili stavove”, rekao je Džafari.

Kada se parlament u četvrtak sastane da glasa o sastavu i programu vlade, jedna poslanička stolica biće prazna.

Pobunjenicin su u njenoj kući u Bagdadu ubili poslanika Lamiju Abed Haduri. Ona je bila poslanik koalicije na čijem je čelu bivši premijer Ijad Alavi. Policija je saopštila da se Lamija Abed Haduri vratila kući sa sjednice parlamenta i da je ubica čekao u kući.

XS
SM
MD
LG