Linkovi

Američki funkcioneri potvrdili da je najtraženiji terorista u Iraku umalo izbjegao hapšenje


Američki vojni zvaničnici saopštili su da je najtraženiji terorista u Iraku, Abu Musab Al Zarkavi, nedavno jedva izbjegao hapšenje. Američki vojnici koji su mu bili za patema došli su u posjed nekoliko predmeta vrlo važnih za operativni obavještajni rad. U vozilu kojim se prevozio jordanski terorista pronađen je njegov laptop i 104 hiljade dolara. Uhapšen je najmanje jedan Zarkavijev suučesnik.

Na brifingu za novinare u Pentagonu, načelnik združenog generalšttaba američke vojske Ričard Majers potvrdio je tu informaciju, rekavši da vojnici u Iraku sada raspolažu znatno boljim obavještajnim podacima, ali da to još ne znači da je Zarkavi uhvaćen. Vašington za informacije koje bi dovle do Zarkavija nud 25 miliona dolara.

Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld rekao je na istom brifngu da je Zarkavijeva mreža u Iraku mala, ali smrtonosna i vrlo opasna. Ramsfeld je međutim, dodao da esktremistima nece poci za rukom da Irak I Avganistan vrate u mracnu proslost, jer im to narodi te dvije drzave nece dozvoliti Americki sekretar za odbranu rekao je I da Da je aktuelnom irackom rukovodstvu tokom nedavne posjete savjetovao da ministarske I druge cinovnicke funkcije, umjesto politicki podobnim popune – kompetentnim kadrovima.

Premijer Džafari je predsjedniku Talabaniju i njegovim potpredsjednicima dostavio prijedlog kabineta, koji bi nakon njih trojice trebalo da potvri I 275-člana skupština. U vladi je 17 šiita, 8 kurda I 6 predstavnika iračkih sunita koji su uglavnom bojkotovali nedavne izbore. Džafari je naimenovao I trojicu potpredsjednika. U vladi nema članova koalicije bivšeg premijera Ijada Alavija.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je pred parlamentom da američka istraga o prošlomesečnom incidentu u kome su američki vojnici ubili italijanskog obaveštajnog agenta i ranili novinarku Djulijanu Sgrenu - još nije završena. Berluskoni je izrazio žaljenje zbog toga što su u javnost «procurile» informacije da će istraga osloboditi američke vojnike bilo kakve odgovornosti Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je da se dve zemlje još nisu saglasile u vezi sa zajedničkim izvještajem. On i general Ričard Majers nisu htjeli da dodatno komentarišu najave da će u izveštaju biti zaključeno da su američki vojnici slijedili borbena pravila kada su pucali na automobil u kome su se nalazili italijanski agent Nikola Kalipari i novinarka Djulijana Sgrena.

Na drugoj strani, potraga za iračkim orzužjem za masovno uništenje «sprovedena je do krajnjih mogućih granica» ali nije pronadjeno nikakvo oružje. To je izjavio glavni američki inspektor za Irak, specijalni savetnik CIA-e Čarls Dalfer ističući kako nema dokaza ni da je zabranjeni arsenal prenet u Siriju pre početka američke invazije na Irak. Dalfer je rekao i da nema razloga da se dalje drže u pritvoru brojni zatvorenici uhapšeni zbog informacija o iračkom programu naoružanja, dodajući da su posle 18 meseci istraga o oružju i ispitivanje zatvorenika okončani. Vašington je saopštio kako i će iračke vlasti doneti konačnu odluku o tome da li treba osloboditi te zatvorenike.

XS
SM
MD
LG