Linkovi

UN naglašavaju potrebu međunarodne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i teororizma


Skup Ujedinjenih nacija posvećen pravosuđu i bobri protiv kriminala završio je danas rad uz obećanje o saradnji i “integrisanom pristupu” medjunarodnom sprečavanju kriminala i izvodjenju pred lice pravde počinioca krivičnih dela.

U nacrtu deklaracije navodi se da se pojavljuju nove opasnosti u oblastima privrednog i finansijskog kriminala, koje ugrožavaju nacionalne privrede i medjunarodni finansijski sistem. Burhard Daman, stručnjak za pitanja trgovine ljudima u odeljenju UN za borbu protiv droga i kriminala, kaže da zemlje uočavaju da nisu u stanju da same reaguju na takve opasnosti.

“Kongres ima važnu i centralnu temu -- da je pred nama niz veoma ozbiljnih opasnosti sa kojima ne mogu da se suoče zemlje pojedinačno; njima je potrebna koordinisana i zajednička reakcija.”

Predstavnici više od 130 zemalja i preko 3000 učesnika prisustvovalo je radu kongresa, koji se održava svake pete godine radi razmatranja medjunarodne saradnje u borbi protiv kriminala. Indonežanski ministar pravosudja i ljudskih prava, Hamid Avaludin, rekao je da se moraju pronaći novi metodi za sprečavanje kriminalnih i terorističkih aktivnosti.

“Medjunarodni organizovani kriminal postaje sve veća globalna opasnost i nesmen biti podcenjen. Uhvatiti se u koštac sa tim novim fenomenom zahteva .. primenu novih pristupa.”

U završnoj deklaraciji izražena je ”velika zabrinutost” u vezi sa globalnim kriminalnim delatnostima poput krijumčarenja droga, pranja novca, trgovine belim robljem, švercovanja migranta, ilieglane trgovine oružjem i terorizma. Učesnici su potvrdili da nedostatak univerzalne definicije terorizma otežava medjunarodnu saradnju u borbi protiv tog fenomena.

U deklaraciji se navodi da je sporazumm o takvoj defniciji “jedno od ključnih pitanja koja treba rešiti.” Na kongresu su se oglasile i nevladine organizacije koje se zalažu za reformu zatvorskog sistema i obezbedjenje ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG